Обмеження імпорту цукру з України, яке розглядає Європейський Союз, може стати проблемою для галузі. Варто вже зараз розглядати можливі шляхи розв’язання цієї проблеми.
Олександр Коротинський, директор Науково-практичного центру “Цукробурякове виробництво”, висловив таку думку у своєму матеріалі для журналу The Ukrainian Farmer, як повідомляє AgroTimes.
У 2022/23 календарному році Україна експортувала 507 тис. тонн цукру до ЄС, але зараз Європейська Комісія прийняла рішення про обмеження експорту українського цукру – 320 тис. тонн на 2024 рік і 150 тис. тонн до 1 червня 2025 року.
Це може негативно вплинути як на українських цукроварів, так і на агровиробників, зупинивши розвиток галузі, зауважив фахівець.
Якщо у 2024/25 МР аграрії посіють заплановані 270 тис. га цукрових буряків, виробництво може досягти 2 млн тонн цукру (за сприятливих умов). Внутрішнє споживання складе 1 млн тонн, тому потрібно вже зараз розглядати можливі ринки для експорту, переконаний Коротинський.
«Казати, що після початку повномасштабної війни ми постачали цукор тільки до Європи, було б неправильно. У листопаді та грудні минулого року перші партії дісталися країн Африки та Ізраїлю, а 2024 року митниця сигналізувала, що вітчизняний цукор доплив навіть до Китаю», — підкреслив він.
Додавши, що поки тривають переговорні процеси з іноземними партнерами, важливо акцентувати увагу на додаванні цукру до переліку товарів, які експортуються з портів Чорного моря, щоб відновити ринки, на яких український цукор був популярний до початку повномасштабної війни.
«Це дозволить втримати галузь. Адже ціни на український цукор конкурентні, натомість світові ціни цукру-сирцю наразі високі», — підсумував Коротинський.
Нагадаємо, ціна цукру в Європі вдвічі більша ніж до повномасштабної війни в Україні. Тому запровадження європейськими країнами обмежень проти українського цукру спричинить ще більше його здорожчання. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в інтерв’ю журналістам телемарафону. Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський пояснив, чим небезпечне обмеження проти українського цукру для європейських країн.
Міхал Колодзейчак, заступник міністра сільського господарства, висунув пропозицію піддати санітарному контролю кожну партію цукру, яка ввозиться до Польщі з України. Він висловив це під час пресконференції, яка відбулася у понеділок після його інспекційної поїздки на кордон з Україною, писало Wiadomosci. Починаючи з 2011 року, український цукор було звільнено від санепідемконтролю у Польщі. Колодзейчак висловив недовіру до українських документів та імпортерів, які стверджують, що цукор є високоякісним.
Наступного року посівні площі під цукровим буряком в Україні збільшаться на 10-20%, а виробництво цукру зросте до 2 млн т на рік.
Об’єднання польських виробників цукрового буряка звернулося до нового міністра сільського господарства з проханням заборонити імпорт до Польщі українського цукру, тому що вважають його загрозою для свого бізнесу.
Міністр агрополітики Микола Сольський та тимчасово виконуючий обов’язки голови правління “Укрцукру” Назар Михайловин підписали угоду щодо скасування заборони експорту цукру. Сторони домовилися підтримувати стабільну продовольчу безпеку та уникати експортних обмежень.
Польща може ввести ембарго не лише на українське зерно, а також на інші види сільськогосподарської продукції. Прем’єр Польщі стверджує, що українська продукція становить серйозну загрозу для економіки Польщі.
Уряд Угорщини вилучив тростинний і буряковий цукор зі списку забороненої для ввезення продукції. Відповідне рішення набуло чинності 10 жовтня, пише Agroinform.hu. Постанова уряду Угорщини, до якої були внесені зміни, стосується транспортування деяких сільськогосподарських продуктів з України. Обмеження імпорту було ухвалене 15 вересня.
Аграрії Вінниччини впродовж 2023 року успішно зібрали майже 2,5 мільйона тонн цукрових буряків при середній урожайності 456,5 центнерів на гектар. Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької обласної адміністрації Олег Сідоров на брифінгу, більшість цього сировинного матеріалу вже було перероблено на цукрових заводах.
Маргарита Юзяк