Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі, передає CNN.
Наше дослідження свідчить про те, що низька якість вуглеводів є головною причиною розвитку діабету 2 типу, пов’язаного з дієтою, у всьому світі, – зазначив старший автор дослідження Даріуш Мозаффаріан, професор дієтології в Університеті Тафтса та професор медицини в Школі медицини Тафтса в Бостоні.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Ще один важливий фактор: люди їдять занадто багато червоного та обробленого м’яса, такого як бекон, ковбаси, салямі тощо, мовиться в дослідженні. Згідно з результатами, опублікованими у журналі Nature Medicine, ці три причини — споживання занадто мало цільнозернових продуктів і забагато оброблених злаків і м’яса — були основними у понад 14 мільйонів нових випадків діабету 2 типу у 2018 році.
Насправді за оцінками дослідження, 7 із 10 випадків діабету 2 типу у всьому світі у 2018 році були пов’язані з неправильним вибором їжі.
Мозаффаріан разом з командою розробили дослідницьку модель дієтичного споживання в період з 1990 по 2018 рік. Вони застосували її до 184 країн, коли у 1990 році їх було вісім.
Дослідники визначили, що велика кількість нездорової їжі є більшою мірою рушієм діабету 2 типу на глобальному рівні, ніж відсутність здорової їжі. Вони наголосили, що це особливо для чоловіків порівняно з жінками, молодших людей порівняно з літніми людьми, а також серед міських і сільських жителів.
Близько 60% усіх випадків захворювання, пов’язаних із дієтою, у всьому світі були спричинені надмірним споживанням лише шести шкідливих харчових звичок:
- споживання занадто великої кількості очищеного рису, пшениці та картоплі;
- занадто багато обробленого та необробленого червоного м’яса;
- вживання занадто великої кількості солодких напоїв і фруктових соків.
Причиною трохи більше ніж 39% нових випадків захворювання було недостатнє споживання фруктів, некрохмалистих овочів, горіхів, насіння, цільного зерна та йогурту.
Нагадаємо, схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.
Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!