На Прикарпатті в селі Монастирчани молоді фермери Роман та Мар’яна Хімчаки вирощують їстівних равликів з білої ікри, пише Західний кур’єр.
Роман Хімчак за освітою юрист, займається виготовленням меблів, однак давно мріяв про якусь оригінальну справу. Спочатку планував вирощувати жаб та змій, але зупинився на їстівних равликах. Господарі навчалися розводити заморські молюски у Польщі та Литві – в Україні такі курси занадто дорогі, зазначає Роман.
Читайте: Мед, курятина та равлики: що Україна експортує до ЄС
Перші 60 кілограмів маточного поголів’я придбали в Польщі, потім купили ще 60 кг, бо з першої партії частина равликів не вижила. Розводить сім’я Хімчаків середземноморський вид равликів – Aspersa Muller. Зимова сплячка у равликів триває осінь та зиму – на цей період господарі розміщують молюсків у холодильній камері. А в березні переносять до цеху репродукції, де створені усі умови – 85-відсоткова вологість, тиша та бокси зі спеціальною ґрунтовою сумішшю. Щодня вранці господарі поливають равликів водою, від чого ті прокидаються. Для маточного поголів’я фермери готують спеціальну суміш, що сприяють заплідненню. Натерта морква підвищує статевий потяг, стверджує господар равликової ферми.
Для годування дитинчат равликів господарі вирощують спеціальний вид ріпаку – переселяють їх у теплицю у квітні. Коли малеча виростає до 1,5-2 см – її переносять на поле. Пасовисько равликів огороджене, щоб бува не втекли. Молюски можуть рухатися зі швидкістю 3,5-8 метрів на годину. Ростуть равлики до кінця вересня. На тонну молюсків необхідна тонна кормів, які мають бути якісними – це впливає на смак. Ікру сім’я збирає у серпні-вересні. Іноді господарі наймають помічників – збирають ікру акуратно ложкою, щоб не пошкодити.
Як говорить Роман Хімчак, для вирощування 1 тонни равликів потрібні 4 сотки поля. Фермер зазначає, що найважче продати вже готовий товар. В Європу, де за кіло равликів можна отримати 7-8 євро, не пробитися, а польські перекупники беруть за 2,5-3 євро. В Україні ресторани купують молюски всього по кілька кілограмів – за 200-300 гривень. Найдорожчий продукт равлика – це ікра. В Європі за кіло дають 300 євро. Найпопулярніша вона у Франції, Японії та США. Один равлик може виробити всього 100 ікринок – це 4 грами ікри.
Як повідомляв LANDLORD, перший прямий експорт равликів до ЄС здійснила компанія з Полтавщини.
Фото: Західний кур’єр
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!