Новини    19 жовтня 2023 17:57

Виноградарі Одещини вже зібрали половину свого врожаю

Виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, а в сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб

На Одещині триває активна компанія зі збору винограду: аграрії зібрали вже половину з очікуваного врожаю. Як повідомляє EastFruit, прогнозується, що врожай буде зібрано на площі — 12 827 га. Станом на 9 жовтня вже зібрано виноград на загальній площі 6 967 га. Валовий збір становить 31 183 тис. тонн, тоді як урожайність — 4,48 т/га.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, а в сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 людей. Виноградарство та виноробство — це податки до громад, це валютна виручка від експорту та головне — робочі місця, головне — люди, що працюють на рідній землі, — зазначила директорка Департаменту АПК Одеської ОДА Алла Стоянова.

Сьогодні в Одеській області ведеться напружена робота над створенням регіональної системи географічних зазначень та опрацьовується мережа КНТ (контрольованих найменувань територій), що сприятиме просуванню місцевих вин на європейський та світовий ринок вина.

Для допомоги підприємствам, які вирощують та переробляють виноград, впроваджено низку програм, які працюють через єдиний державний аграрний реєстр (ДАР).

Тож закликаю кожне підприємство зареєструватися та отримувати всі привілеї та можливості від держави та європейських донорів, — додала Стоянова.

Нагадаємо, у Верховній Раді України прийняли в цілому законопроєкт про підтримку виноробів №9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.

Зауважимо, вчені зробили сенсаційне відкриття, шукаючи батьківщину виноградарства.

Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.

Новини за темою:  Погода 27 травня: де в Україні очікуються дощі, а де – спека до +29°C

Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.

Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.

На Одещині планують збільшити площі під виноградом.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...