Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.
ООН оголосила цей день, маючи на меті посилити зусилля людства для забезпечення безпечного харчування. На сьогодні ця проблема назріла дуже гостро, оскільки щороку майже кожен десятий у світі (приблизно 600 млн людей) захворюють, а 420 тис. помирають після вживання їжі, забрудненої бактеріями, вірусами, паразитами або хімічними речовинами.
Небезпечні продукти харчування також перешкоджають розвитку в багатьох країнах з низьким і середнім рівнем доходів, які втрачають приблизно $95 млрд продуктивності через хвороби, інвалідність та передчасну смерть працівників.
Темою Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів 2019 року є те, що безпека харчових продуктів – це справа кожного.
Його завдання – загострити увагу і підштовхнути до дій, щоб допомогти попередити, виявити ризики харчових інфекцій і боротися з ними, сприяючи тим самим продовольчій безпеці, громадському здоров’ю, розвитку сільського господарства, доступу на ринок, туризму і сталому розвитку.
Починаючи з 2019 р, 7 червня буде днем для висвітлення переваг безпечної їжі. Всесвітній день безпечності харчових продуктів був прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2018 р.
Якщо ви займаєтеся виробництвом, переробкою реалізацією або приготуванням їжі, ви можете допомогти зробити її безпечною. Ось 5 способів, як можна здійснити свій внесок у безпечність харчових продуктів.
- Гарантування безпечності продуктів харчування
Національні уряди відіграють найважливішу роль у гарантуванні для всіх безпеки і поживності харчових продуктів. Відповідальні керівники можуть сприяти розвитку сталого сільського господарства і продовольчих систем, сприяючи взаємодії між органами охорони здоров’я, сільським господарством та іншими секторами.
- Безпечне виробництво продовольства
Щороку у світі 700 тис. людей помирає від захворювань, стійких до антибіотиків. Щоб подолати цю проблему, фермери повинні ретельно вивчати оптимальні шляхи усунення потенційних ризиків і гарантування безпечності продовольства. Інтеграція рослин і тварин допомагає боротися зі стійкістю до протимікробних препаратів.
- Збереження безпечності харчових продуктів
Профілактичний контроль на підприємствах допоможе усунути практично всі проблеми з безпечністю харчових продуктів. Усі, зайняті на продовольчих підприємствах, від переробки до роздрібного продажу, повинні забезпечувати відповідність таким програмам, як система аналізу ризиків і критичних контрольних точок, які виявляють, оцінюють і контролюють основні види загроз для безпечності харчових продуктів.
Крім зниження ризику виникнення захворювань, належна практика переробки, зберігання і консервації також допомагає скорочувати післяжнивні втрати, а продовольству – зберігати свою поживну цінність.
- Контроль безпечності продуктів харчування
Споживач має право вимагати безпечних і корисних для здоров’я продуктів. Інвестування в навчання споживача питанням безпечності харчових продуктів потенційно може знизити поширення харчових інфекцій і дозволити отримувати майже десятиразову економію на кожен вкладений долар.
Споживачі повинні отримати можливість і право робити здоровий харчовий вибір для себе і підтримувати стійкі продовольчі системи заради планети.
- Спільні дії заради безпеки
У кінцевому підсумку, безпечність харчових продуктів – спільна відповідальність. Уряди, регіональні економічні органи, організації ООН, агентства з розвитку, торговельні організації, об’єднання споживачів і виробників, наукові та дослідні установи та структури приватного сектора повинні всі разом працювати над питаннями безпечності харчових продуктів.
При боротьбі зі спалахами захворювань, які передаються з їжею, у світі потрібна взаємодія на глобальному, регіональному та місцевому рівнях.
Landlord раніше повідомляв про те, що понад 670 млн людей у світі страждають на ожиріння. ФАО піднімає питання якості продуктів харчування.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!