Вартість продовольства зростає через спекуляцію бізнесу – думка

Бізнес використовує ситуацію, яка склалася у світі, й спекулятивно впливає на ціноутворення, а спекуляція має місце тоді, коли економіка монополізована. На цьому наголосив проректор з питань розвитку Варшавського університету економіки (SGH) Роман Собєцкі під час XVІ Міжнародного форуму “Польсько-українські дні бізнесу”, передає AgroPortal.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
“Ціни на продовольство зросли в 3-4 рази, але на яких підставах? По факту ми все ще використовуємо минулорічні запаси. Те ж саме з добривами, які лежать на складах по 2-3 роки, ціни на них теж підскочили. Блокується пропозиція, продукція тримається на складах, а потім ціна різко падає. Основна мета — змусити аграрія продати дешевше, щоб потім продати дорожче. Ця спекуляція не є на рівні виробника, він найменше заробляє в цьому ланцюгу”, — зазначає проректор з питань розвитку SGH.
Так, з початку 2022 року ціни на харчові продукти в Україні збільшились у середньому на 25%. Найбільше подорожчали фрукти та овочі.
Окрім цього, споживчі ціни у єврозоні у березні збільшилися на 7,5% у річному вираженні.
Нагадаємо, показник світових цін на продовольчу сировину у вересні продовжив зниження, що почалося шість місяців тому. Водночас зростання цін на зернові з лишком компенсується різким падінням котирувань рослинних олій.
За попередніми прогнозами від The Food and Agriculture Organization (ФАО), валове виробництво зернових у світі у 2022 році продовжить зростання четвертий рік поспіль і може досягти 790 млн т.
Оцінка ФАО щодо світових запасів зернових на кінець сезону у 2022 р. становить 856 млн т, що на 2,8% вище початкового рівня. Це обумовлено збільшенням запасів кукурудзи, зокрема через призупинення експорту з України.
З метою подолання наслідків війни в Україні для світового сільськогосподарського сектору, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) розпочала новий проєкт на суму 17 мільйонів доларів, щоб допомогти українським фермерам зберегти очікуваний у липні-серпні урожай та забезпечити експорт найважливіших сільськогосподарських товарів на міжнародні ринки.
Анна Лиса