Сезон літньої малини потішив українців доступними цінами, проте для виробників він став одним із найзбитковіших за всю історію, розповів Тарас Баштанник, керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА) у коментарі SEEDS.
Наразі сезон літньої малини вже фактично завершився, нині починається сезон осінньої, що триватиме до перших заморозків.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Стосовно малини цього року всі були просто шоковані цінами. Це були історично низькі ціни, востаннє вони були такими низькими у 2017 році. Були навіть історичні мінімуми, мені здається, ціна в деяких регіонах України доходила і до 17 гривень через низьку якість малини. Хороша робоча ціна на літню малину була 30 гривень. Що трохи покриває витрати на виробництво, і то не у всіх, – зазначив Баштанник.
Одначе, якою буде врожайність і ціна на осінню малину, фахівець не прогнозує, оскільки це непросто одразу через кілька факторів.
З одного боку осіння малина охочіше купується переробниками, бо має кращу якість для заморозки. З іншого боку, валове виробництво осінньої малини в Україні – це 70 відсотків! Якщо літніх сортів вирощують 30%, не більше, все інше – малина осінніх сортів. Відповідно можна уявити величезну кількість валового збору, який зараз у найближчі 2-3 тижні хлине і на ринки України, і на переробку. Ось тут якраз і проблема. Тому що є підозра, що ціна може, як мінімум, просто не зрости, або, як максимум, – стати ще нижчою. Або зафіксуватися на рівні 20-25 гривень, що дуже і дуже мало, – пояснив фахівець.
Нагадаємо, сезон малини літніх сортів плодоношення перетнув свій екватор. Урожайність непогана, утім, через дощі є питання щодо якості продукції.
Експерти зауважують, що обвал цін у даному сегменті був цілком очікуваним, проте межі зниження ціни, як і раніше, ще не вичерпані.
На початку липня на українському ринку з’явилася перша малина. Так, вартість малини, станом на 2 липня, стартувала від 35 грн і сягає 70 гривень за літрову банку, в залежності від регіону.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!