Вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”. Нові сорти виведені співробітниками науково-дослідної станції НДІ, розташованої у Фергані, повідомляє east-fruit.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Плоди нових сортів нектарина досить великі, середня вага становить близько 200 грамів.
Нові сорти нектарина мають тривалий термін зберігання, їх можна реалізовувати протягом одного місяця після збору врожаю, за умови дотримання відповідного температурного режиму та інших умов зберігання. Ці сорти мають гарний зовнішній вигляд, м’якоть жовтого кольору і легко відділяється від кісточки, вміст цукру в них становить 14%, – зазначив кандидат сільськогосподарських наук Адхам Махмудов, співробітник НДІ садівництва, виноградарства і виноробства ім. академіка М. Мірзаєва.
Зокрема вже незабаром буде налагоджено постачання саджанців нових сортів нектарина фермерам для закладання нових плантацій.
Персик і нектарин – одна з найбільших позицій експорту Узбекистану в сегменті свіжої плодоовочевої продукції. Минулого року персик і нектарин посіли друге місце за значущістю в експортній виручці країни у свіжому фруктовому сегменті, поступившись лише свіжому столовому винограду.
Сезон експорту персиків і нектаринів з Узбекистану стартував у третій декаді травня, і за перші два місяці з початку сезону на зовнішні ринки було поставлено рекордний обсяг цієї продукції.
Нагадаємо, фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.
Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.
Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.
Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!