Компанія “Агріко Україна” зареєструвала ранній червонобульбовий сорт картоплі нідерландської селекції Коразон. Сорт посухостійкий, не схильний до вторинного росту і розтріскування бульб. Має високу врожайність, формує 20-26 бульб у кущі. Стійкий до парші звичайної, альтернаріозу листя, чорної ніжки і вірусних захворювань, фітофторозу бульб, інформує пресслужба компанії.
- Поєднання ранньостиглості (7 балів за 9-бальною шкалою) з червонобульбовістю;
- Висока посухостійкість, несхильність до вторинного росту і розтріскування бульб;
- Багатобульбовість (до 20-26 бульб);
- Висока врожайність, значна динаміка накопичення врожаю (> 1 тонн /га за добу);
- Стійкість до парші звичайної, альтернаріозу листя, чорної ніжки і вірусних захворювань, фітофторозу бульб;
- Пластичність при вирощуванні на різних типах ґрунтів, але перевага легким ґрунтам;
- Бульби рівномірні великого розміру, овально-видовженої форми. Шкірка гладенька блискуча
- Дуже привабливого червоного кольору. Вічка поверхневі, м’якуш світло-жовтий. Чудово підходить
- Для пакування торговим мережам.
Зазначається, що агрономічна команда “Агріко Україна” ретельно вивчала особливості сорту та відпрацьовувала елементи його сортової агротехніки в різних природньо-кліматичних умовах України.
При вирощуванні цього сорту з’ясували наступні нюанси:
- Обламування ростків можливе не більше одного разу. Пророщування чи прогрівання насіннєвих бульб після обламування апікального ростка дуже позитивно впливає на зав’язування бульб і їх товарність. Негативно реагує на пізні терміни посадки зниженням товарності врожаю;
- В умовах України сорт характеризується схильністю до багатобульбовості. При вирощуванні на краплинному зрошенні, а також при зав’язуванні бульб в умовах природнього достатнього зволоження здатний формувати до 20-26 бульб під кущем. Тому актуальним є завдання підвищення товарності врожаю шляхом коригування системи живлення і густоти посадки;
- Густота посадки для фракції 35-55 мм не повинна перевищувати 40 тис. кущів/га. Особливо це актуально на краплинному зрошенні;
- Для забезпечення високої товарності бульб потребує дещо підвищених норм внесення азоту (+ 15…20% до стандартної норми). Фосфорні і калійні добрива – стандартна норма;
- Сорт пластичний до умов вирощування, але перевагу віддає легким супіщаним ґрунтам;
- Малочутливий до гербіцидів з діючою речовиною метрибузин та бентазон (7 балів за 8-бальною шкалою). Їх використання може призвести до зміни кольору листя, але суттєво не впливає на зниження врожаю. Окрім ґрунтового внесення рослини витримують також і застосування гербіцидів Зенкор Ліквід чи Містраль по вегетації з нормою 0,100 – 0,150 л(кг)/га, а також системного гербіциду Базагран по молодих рослинах (0,5-0,7 л/га). Але, в будь-якому випадку, внесення гербіцидів по листу рекомендується лише при гострій потребі з мінімальними дозами та з обов’язковими послідуючими обробками препаратами-антистресантами;
- Сорт Коразон має досить високу посухостійкість і стійкість до вторинного росту (6 балів з 8-ми), розтріскування бульб (7 балів з 8-ми). При вирощуванні без поливу в умовах 2023 року формував урожай 50-70 т/га;
- Як і переважна більшість сучасних ранніх сортів, потребує інтенсивного фунгіцидного захисту. Важливе чітке дотримання графіку профілактичного обприскування проти фітофторозу листя;
- Сорт характеризується невисоким рівнем стійкості до парші борошнистої і фузаріозу, що необхідно враховувати при виборі протруйника насіннєвих бульб і регулярного оновлення насіннєвого матеріалу;
- Сильними фітопатологічними характеристиками сорту є імунітет до парші звичайної і стійкість до цистоутворюючої золотої картопляної нематоди, висока стійкість до вірусу У-картоплі (УВК) і фітофторозу бульб;
- Для запобігання механічним пошкодженням при збиранні і потемнінню м’якуша при зберіганні потребує довшого періоду для формування шкірки і фізіологічного дозрівання бульб (3 тижні);
- Має хорошу глибину спокою (6 балів за 8 бальною градацією). Придатний для середньо- та довготривалого зберігання при температурі +4С (6 місяців і довше).
Нагадаємо, вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.
Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.
Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.
Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.
Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!