Новини    21 травня 2024 19:13

В Україні дослідили вуличну їжу: де найбільше трансжирів

Нове дослідження показало: серед вуличної їжі найбільша кількість трансжирів міститься у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках

Міністерство охорони здоров’я України оголосило про запуск проєкту ВООЗ FEEDCities, спрямованого на дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці. Ініціатива розпочалася з міста Львів.

Згідно з дослідженнями, споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день може підвищити ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 20-32%. У цьому контексті фахівці розпочали перевірку вмісту шкідливих речовин у продуктах, що знаходяться на українських столах.

У межах проєкту ВООЗ FEEDCities у Львові відібрали 120 зразків продуктів з різних магазинів та закладів громадського харчування. Склад кожного зразка був ретельно проаналізований. Результати досліджень показали, що у понад 30% протестованих продуктів вміст трансжирів перевищує нормативно-правові вимоги.

Зокрема, виявлено, що серед вуличної їжі найбільша кількість трансжирів міститься у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках. У магазинних продуктах найвищий рівень трансжирів зафіксовано у тортах, печиві, молочних десертах, морозиві, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.

Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.

Харчовий технологічний стартап Meati, що базується в США, завершив раунд залучення фінансування Series на суму $100 млн, що є найбільшою інвестицією в альтернативний білок з 2022 року, передає newfood. Meati займається виробництвом альтернативного м’яса — курячих котлет та яловичих стейків — на основі інгредієнта MushroomRoot, отриманого із грибного міцелію. Її продукти можна знайти на полицях 2000 магазинів роздрібного гіганта Kroger. Протягом року кількість точок продажу має розширитися до 10 тис.

Новини за темою:  Експорт української агропродукції впав на 23%: рослинні олії стали єдиним світлим пунктом

Однією із цілей компанії є також розширити обізнаність споживачів про її унікальні продукти, які дуже відрізняються від доступних на ринку рослинних альтернатив.

Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.

Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.

Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Новини за темою:  Гороскоп на тиждень 5–11 травня 2025 року: стабільність, переосмислення й нові етапи

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...