Новини / Аналітика     16 жовтня 2023 15:59

В Україні вирощують замало ліщини, аби вийти на ринок ЄС

Щоб вийти на ринок Європи, потрібно виконати низку умов, перш за все — дати більші та регулярні обсяги постачань

На Одещині компанія Filbert у 2022-2023 роках виростила та переробила 150 т ліщини. Про це в інтерв’ю журналу “Садівництво по-українськи” розповів засновник компанії Максим Шейко, передає AgroTimes.

Одначе, такий обсяг складно продати на експорт до Європи, оскільки менш як 100 т на рік Європа навіть не розглядає.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Щоб вийти на ринок Європи, потрібно виконати низку умов, перш за все — дати більші та регулярні обсяги постачань — наприклад, одна фура (22-23 т) на місяць. Це 250 т на рік чистого ядра, а в шкаралупі — близько 700 т. Вся Україна сукупно стільки не збирає, не кажучи вже про мене, — пояснив Шейко.

З 2020-го на 2021 рік компанія не змогла реалізувати свій урожай, тому вирішила започаткувати власне виробництво та вже цього року випустила першу продукцію, яка рушила до українських супермаркетів.

Завдяки переробці ми намагаємось розв’язати дві проблеми: знайти спосіб реалізації власного фундука та отримати додаткову маржинальність, — зазначив власник підприємства. — Водночас продаж кондитерського фундука ми спочатку планували лише на внутрішній ринок, а сьогодні вже не встигаємо закривати його потреби.

Нагадаємо, фундук вимагає більше затрат на першому етапі: до перших промислових урожаїв, а це близько 5 років, доведеться лише вкладати в сад. Проте, ліщина — рослина, яка спрямована на перспективу і дає прибуток до 80 років.

Закладання в Україні горіхових садів невипробуваними на місцевості саджанцями французької та молдовської селекції призвело до їх масового вимерзання.

ФГ “Сади Черкащини” планує зменшити на 50% горіховий сад. Натомість мають висадити сливу, абрикос і нішеву культуру — бузину, розповів керівник підприємства Олег Коновалюк.

Новини за темою:  Нові правила торгівлі з ЄС: які квоти отримає Україна з 6 червня

За минулі три-чотири роки домінантною культурою в закладених горіхових садах є фундук. Частка промислових горіхових садів становить 42,1% від площі всіх садів України, закладених за підтримки, передбаченої в державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства.

Зауважимо, біля села Новоозерне розташувався єдиний в Україні горіховий сад, який закладений за стандартами промислового. При його вирощуванні не потрібна ручна праця.

Згідно з прогнозами 20% горіхових садів України будуть органічними до 2030 року.

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), у сезоні 2022/23 років, експорт волоських горіхів з України експорт зросте майже на 60% до 95 тис. тонн. Одночасно прогнозується, що виробництво гоюріхів в Україні впаде на 17% до 96 тис. тонн через різке скорочення площ в окремих районах Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей після російського вторгнення в лютому 2022 року.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також