Новини / Рослинництво     11 лютого 2019 13:01

В Україні вперше виробили органічний цукор. Бурякові плантації тричі сапали вручну

На Гнідавському цукровому заводі на Волині вперше отримали сертифікований органічний цукор з органічних буряків. Аби отримати «чистий» продукт, технологи розробили спеціальну схему виробництва солодкого продукту без жодних домішок.

Про це повідомляє прес-служба Гнідавського цукрозаводу.

Ініціатива з виготовлення органічного цукру належить компанії «Ріттер Біо Агро». Вона вирощує сою, пшеницю, ріпак, кукурудзу та цукровий буряк. Останній виростили за всіма органічними технологіями.

Насіння взяли української селекції – створене в Інституті цукрових буряків НААН. Воно було стійким та адаптивним. Перед посівною кампанією насіння нічим не оброблювали. Так само не піддавали хімобробці рослини в процесі росту. Бур’яни в міжрядді виполювали культиваторами. А щоб прибрати зілля із рядків, залучали жінок. Тричі 80 працівниць прополювали плантацію буряків у 50 га.

ЧитайтеЗ початку року підскочили світові ціни на продукти. Найбільше здорожчали молоко, олія та цукор

Органічні цукрові буряки сертифікували спеціалісти товариства «Органік стандарт». Після чого буряки відправили на переробку до Гнідавського цукрозаводу. Там без жодних домішок виготовили органічний цукор.

«Органік стандарт» — перший український сертифікаційній орган, що інспектує та видає сертифікати органічного виробництва. Товариство створене в рамках українсько-швейцарського проекту «Органічна сертифікація та розвиток органічного ринку в Україні». Почало свою роботу 2007-го року.

Як раніше повідомляв Landlord, за перший місяць 2019-го Україна вичерпала всі квоти на безмитні поставки цукру до ЄС – 20 тис. тонн. Найбільше солодкого товару з-поміж європейських країн купували Італія, Іспанія, Литва, Польща та Швейцарія. Усього за січень цього року Україна продала 41 тис. тонн цукру.

Новини за темою:  Українські фермери нарощують виробництво спаржі: попит перевищує пропозицію, а ринок залишається вільним
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також