В Україні розпочав роботу Фонд відновлення хлібної галузі. Він створений для матеріальної та технологічної підтримки українських підприємств хлібобулочної та кондитерської галузі, які постраждали внаслідок російської агресії. Ініціатором створення фонду виступив виробник інгредієнтів для хлібобулочної та кондитерської промисловості “Пуратос Україна”.
Про це повідомили у пресслужбі компанії.
Основною метою Фонду є відновлення пошкоджених виробничих ліній та закупівлі сировини для виробництва. Головним критерієм отримання підтримки Фонду є потенційний довгостроковий внесок підприємства хлібобулочної та кондитерської галузі у сталий розвиток України: збереження традицій, захист довкілля, використання локальної сировини. Важливим критерієм також є інвестування власних коштів підприємства у відновлення, що дозволяє мати синергію та довгостроковий ефект від фінансової підтримки Фонду.
Усі українські підприємства хлібобулочної та кондитерської галузі будуть поінформовані про можливість отримання допомоги від Фонду, про критерії відбору проєктів, про форми та розміри запропонованої допомоги, про процедури співпраці з Фондом. Всі зможуть подати заявки на отримання допомоги та, за умови відповідності критеріям відбору, зможуть отримати допомогу від Фонду.
В компанії “Пуратос Україна” зазначають, що усвідомлюють особливу важливість харчової галузі для фізичного виживання людей і для збереження цивілізаційних, культурних, гуманістичних цінностей, таких як впевненість у завтрашньому дні та стабільний розвиток. Саме тому прагнуть якнайшвидше відновити зруйновані харчові підприємства, а також запрошують до співпраці з Фондом відновлення хлібної галузі Пуратос Україна міжнародні благодійні організації, компанії харчової галузі та суміжних галузей по всьому світу, міжнародні галузеві асоціації, приватні компанії та небайдужих людей.
Зі свого боку, Фонд бере на себе зобов’язання регулярно публікувати звіти про реалізовані проєкти, а також обов’язково проходити щорічний незалежний аудит та публікувати звіт у ЗМІ.
Нагадаємо, наразі близько 20% підприємств хлібопекарської галузі зруйновані або не повернулися до виробництва з початку війни. Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво масових хлібів зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей.
В Україні очікується підвищення цін на хліб. Воно пов’язане з відключеннями електроенергії, що впливає на умови виробництва та зберігання продукції.
Повернення торговельними мережами хлібних виробів виробникам досягає 8%. Тобто кожна 12-та буханка хліба повертається нереалізованою, і оскільки термін реалізації минув, вона підлягає утилізації.
Наступного року дефіцитом в Україні за рік може стати житній хліб, так само як перлова та ячна крупа.
Ціна на хліб у Європейському Союзі в серпні зросла майже на 20%, оскільки вторгнення рф в Україну, яка є основним експортером зерна та добрив, продовжувало підривати світові ринки та прискорювало загальну інфляцію.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!