Створення “Виноградарсько-виноробного реєстру” та результати зонування територій, де потенційно можна вирощувати в промислових масштабах виноград, обговорили на засіданні робочої групи під головуванням першого заступника Міністра агрополітики Тараса Висоцького.
Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України.
У нараді взяли участь представники державного сектору, українські та міжнародні експерти з питань виноградарства та виноробства. Як наголосив Висоцький, виноградарство і виноробство – перспективні галузі українського агросектору, що мають великий потенціал. “Виноградарсько-виноробний реєстр” повинен спростити аграріям процес отримання ліцензій, доступ до необхідної інформації. Також реєстр повинен відповідати нормам і стандартам ЄС.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Під час наради були представлені результати зонування Миколаївської та Херсонської областей і визначення найбільш сприятливих районів у цих регіонах для вирощування винограду.
За підсумками наради визначені подальші кроки щодо завершення формування “Виноградарсько-виноробного реєстру” і створення системи його ефективного ведення, згідно з європейськими стандартами.
Читайте також: Безалкогольне червоне вино з відтінком дуба визнано напоєм року
Нагадаємо, на Закарпатті відкрили новий коньячний завод, де виготовляють коньяк та виноградний напій, виготовлений за коньячною технологією. Виробничі потужності підприємства вражають: місткість спиртосховища – 600 тисяч літрів, продуктивність дистиляційного відділення – 1800 літрів на добу, для витримки міцних напоїв встановили 60 дубових бариків (бочок), у планах – 300.
Carlsberg Ukraine запустила нову виробничу лінію на Київському пивоварному заводі. Це одна з найбільших інвестицій у 2023 році.
Бердичівський пивзавод більше не буде випускати пиво “Жигулівське”, повідомили в компанії. Зазначається, що “Бердичівське” не хоче виробляти пиво, назва якого пов’язана з радянсько-російським минулим.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!