З пасічником поспілкувався Seeds.
Колись доцент кафедри медичної радіофізики Національного університету імені Т. Г. Шевченка Василь Соломка досліджував діагностичні медичні прилади. А після того, як пішов на пенсію, – захопився бджільництвом. Взявся відроджувати й традиції традиційних для українських земель напоїв із меду та створив єдиний у світі музей медоваріння.
«Там, де сьогодні музей, у 2004 році я розпочав відродження медоваріння в Україні, – пригадує пасічник, якого нині багато шанувальників меду знає, як діда Василя.
Дід Василь – це уже своєрідний бренд, бо за відроджені рецепти питного меду бджоляр неодноразово отримував нагороди на міжнародних конкурсах.
Читайте: Мед у посуді з воску – українське ноу-хау
«Вже таких конкурсів проведено 16, на яких буває до 160 зразків. А починалося все з п’яти зразків медовухи», – пригадує бджоляр шлях до відродження традиційного українського напою.
У селищі Баришівка, що на Київщині, Василь Соломка придав у 1987 році стару глиняну хату. Там була його перша пасіка, там же нині працює музей.
Пасічник розповідає: «В музеї я проводжу майстер-класи на молодий місяць – вчу варити меди. Проводжу “Бджолярські круги”, на яких іноді буває присутніми і до тисячі людей. По весні я проводжу майстер-класи не тільки у музеї. В різних регіонах. Проводжу школи-семінари. Таких було вже 12. На них провідні пасічники України проводять лекції для бджолярів».
Landlord раніше повідомляв, що Україна експортуватиме в Китай ріпаковий шрот і мед.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!