Новини / Кейси     12 січня 2020 10:02

В Україні працює єдиний у світі музей медоваріння

Колишній інженер-конструктор, кандидат технічних наук Василь Соломка відроджує традиції медоваріння. Навчає усіх охочих варити питний мед за старовинними рецептами й збирає експонати до єдиного в світі музею медоваріння.

З пасічником поспілкувався Seeds.

Колись доцент кафедри медичної радіофізики Національного університету імені Т. Г. Шевченка Василь Соломка досліджував діагностичні медичні прилади. А після того, як пішов на пенсію, – захопився бджільництвом. Взявся відроджувати й традиції традиційних для українських земель напоїв із меду та створив єдиний у світі музей медоваріння.

«Там, де сьогодні музей, у 2004 році я розпочав відродження медоваріння в Україні, – пригадує пасічник, якого нині багато шанувальників меду знає, як діда Василя.

Дід Василь – це  уже своєрідний бренд, бо за відроджені рецепти питного меду бджоляр неодноразово отримував нагороди на міжнародних конкурсах.

Читайте: Мед у посуді з воску – українське ноу-хау

«Вже таких конкурсів проведено 16, на яких буває до 160 зразків. А починалося все з п’яти зразків медовухи», – пригадує бджоляр шлях до відродження традиційного українського напою.

У селищі Баришівка, що на Київщині, Василь Соломка придав у 1987 році стару глиняну хату. Там була його перша пасіка, там же нині працює музей.

Пасічник розповідає: «В музеї я проводжу майстер-класи на молодий місяць – вчу варити меди. Проводжу “Бджолярські круги”, на яких іноді буває присутніми і до тисячі людей. По весні я проводжу майстер-класи не тільки у музеї. В різних регіонах. Проводжу школи-семінари. Таких було вже 12. На них провідні пасічники України проводять лекції для бджолярів».

Landlord раніше повідомляв, що Україна експортуватиме в Китай ріпаковий шрот і мед.

Читайте також