Новини

В слід за молоком: У Верховній Раді пропонують заборонити продаж домашнього м’яса

Обмежити з 1 січня 2020 року продаж м’яса отриманого в результаті забою не на сертифікованій бойні пропонують народні депутати. Про це йдеться в проекті закону №7489 від 16 січня 2018 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності» зареєстрованого у Верховній раді України.

«Проект закону розроблено з метою встановлення вимог простежуваності, попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, зокрема африканської чуми свиней, підвищення відповідальності операторів ринку стосовно забезпечення простежуваності та зменшення фінансових витрат з Державного бюджету України.

Згідно документу, м’ясо та інші продукти забою виготовлених не на офіційних бойнях можна використовувати лише для власного споживання. Таке обмеження вводиться заради запобіганню розповсюдження небезпечних хвороб, у тому числі й африканської чуми свіней

«Одним із завданням проекту Закону України є попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин. Розповсюдження АЧС напряму пов’язано з відсутністю дієвого державного контролю при внутрішньодержавному переміщенні живих тварин та харчових продуктів тваринного походження, у тому числі відсутність повноважень у Національної поліції для перевірки транспортних засобів», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Згідно тексту проекту закону, за порушення вимог щодо забезпечення простежуваностей  передбачається штраф від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. На сьогодні сума штрафу складала би від 510 до 850 гривень.

Забезпечувати простежуваність харчових продуктів має документ, що містить: назву харчового продукту, харчові добавки, ароматизатору, допоміжного матеріалу для переробки та іншу інформацію, необхідну для простежуваності продукту; назву та адреса потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, із зазначенням номеру експлуатаційного дозволу або реєстраційного номеру; номер та об’єм партії; строк придатності; посилання на санітарні заходи, за наявності – технічні умови, технічні регламенти в частині маркування або стандарти; умови зберігання, транспортування та інші умови обігу; дата видачі, ім’я, прізвище, підпис оператора ринку або уповноваженої особи, яка видала документ.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку