Австралійська біотехнологічна компанія Vow виготовила фрикадельки з білком вимерлого шерстистого мамонта в рамках проєкту, покликаного продемонструвати потенціал культивованого м’яса. Стартап співпрацював з дослідниками з Університету Квінсленду, щоб виділити генетичну послідовність, відповідальну за виробництво м’язового білка міоглобіну, який надає м’ясу смаку.
Про це пише The Guardian.
Використовуючи дані про сучасних слонів для доповнення відсутніх фрагментів геному мамонта, команда синтезувала послідовність і ввела її в міобласти овець, зрештою створивши 20 мільярдів гібридних клітин для вирощування м’яса.
Проєкт має на меті продемонструвати можливості вирощеного в лабораторії м’яса як більш етичної та стійкої альтернативи традиційному розведенню тварин, яке часто завдає шкоди навколишньому середовищу та спричиняє страждання тварин. Хоча поки що невідомо, які фрикадельки з мамонта на смак, Vow сподівається викликати інтерес до технології та надихнути на подальші дослідження потенціалу культивованого м’яса.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Розробки Vow наголошують на універсальності виробництва культивованого м’яса, яке теоретично може створюватися з будь-якого виду тварин з відомою генетичною послідовністю, незалежно від того, чи існують вони досі, чи ні. Ця технологія може революціонізувати харчову промисловість, зменшивши вплив тваринництва на навколишнє середовище, знизивши викиди парникових газів та викорінивши жорстоке поводження з тваринами.
Хоча технологія все ще перебуває на ранніх стадіях розвитку, зусилля Vow з виробництва м’яса з екзотичних видів тварин, таких як шерстистий мамонт, показують, що її можливості безмежні. Оскільки світ продовжує боротися з такими проблемами, як зміна клімату та етичні питання, пов’язані з тваринництвом, потенціал культивованого м’яса пропонує багатообіцяюче рішення цих викликів.
Нагадаємо, американський мільярдер Білл Гейтс останніми роками неабияк захопився пошуком перспективних харчових стартапів для інвестицій. На його думку, галузь альтернативних протеїнів зменшить кліматичну кризу. Так інвестиції отримала компанія Nature’s Fynd, яка ферментувала за допомогою грибів рослинний білок Fy. У 2021 році компанія отримала дозволи регуляторних органів і зараз продає веганські котлети до сніданку на Whole Foods Market.
Мільярдер фінансував також виробництво клітинного м’яса Upside Foods. Цей стартап одним із першим відмовився від використання у технології надзвичайно вартісної фетальної бичачої сироватки.
Ще 226 млн доларів отримав виробник рослинного м’яса Motif FoodWorks. Він створив білок HEMAMI, який надає продуктам справжній м’ясний смак. Аналоги свинини, курятини та яловичини прогнозовано з’являться на ринку наступного року.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!