Узбецькі селекціонери вивели новий сорт часнику

У 2022 році вчені Науково-дослідного інституту овочебаштанних культур та картоплі Узбекистану запатентували новий сорт часнику під назвою “Жануб”, що в перекладі означає “Південь”, який має коротший термін дозрівання порівняно з іншими сортами, повідомляє EastFruit.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Одна з головних переваг нового сорту перед іншими полягає в тому, що він має досить короткий термін дозрівання – 200-215 днів. Крім того, сорт має дуже добрий показник урожайності, великі плоди з кількістю цибулин (зубків) – 13 і цілком відповідає за якістю сучасним вимогам ринку. Щодо транспортабельності та термінів зберігання – також відзначено хороші характеристики, прокоментував автор сорту “Жануб”, науковий співробітник НДІ овочебаштанних культур та картоплі Баходир Саломов.
Якщо сіяти цей сорт як озимий часник у першій декаді вересня, то врожай можна збирати у третій декаді березня – першій декаді квітня наступного року, тобто на 20-25 днів раніше, ніж інші сорти. Відповідно це дає можливість узбецьким експортерам вийти на зовнішні ринки з новим урожаєм часнику майже на місяць раніше, ніж у звичайні терміни.
Нагадаємо, у результаті багаторічних досліджень вченим Науково-дослідного інституту овочебаштанних культур та картоплі Узбекистану вперше вдалося вивести новий сорт рокамболю – овоча, який також називають цибулею-чесноком, причасниковою цибулею, єгипетською цибулею або іспанським часником.
Ферма Panbaran на Київщині створила патріотичний український сир “Чорнобаївка”.
Ізраїльська компанія Rahan Meristem спільно з підприємством Banarica Colombia з Колумбії розробили новий сорт бананів із групи Кавендіш, стійкий до грибного захворювання — фузаріозу TR4, яке відоме як панамська хвороба. Новий сорт також відрізняється високою врожайністю та ранніми термінами цвітіння. Про це повідомляє Fruit-inform.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
Анна Лиса