Новини / Фінанси     18 березня 2019 11:30

Укрлендфармінг виділив 63 тис. грн на поліпшення харчування дітей на Полтавщині

«Укрлендфармінг» виділив кошти на поліпшення харчування дітей Мелехівського навчально-виховного комплексу на Полтавщині: підприємство перерахувало 63 тис. грн на закупівлю якісніших і різноманітніших продуктів для учнів.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

Підприємство Групи компаній ТОВ «Райз-Схід» перерахувало Мелехівському навчально-виховному комплексу Загальноосвітня школа І–ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад Чорнухинської районної ради Полтавської області 63 тисячі гривень, що дало змогу значно покращити харчування дітей. Таким чином виявилася соціальна відповідальність бізнесу.

Читайте: Укрлендфармінг розпочав весняно-польові роботи в 6 областях України

Уже не вперше «Райз-Схід» турбується про мешканців сіл, де орендує землю. Цієї зими завдяки зусиллям підприємства потужними тракторами «Джон Дір» у заметіль розчищено від снігу близько 200 кілометрів траси Київ – Полтава, яка була повністю заблокована на кілька годин. В селах Мелехи, Загребелля й Городище Чорнухинського району, як і в багатьох інших, «Райз-Схід» розчистив дороги від снігу. Також підприємство підтримує Будинок культури Жабківської сільської ради, організовує для місцевих жителів заходи до свят разом з сільскими радами, допомагає переселенцям зі Сходу. Так «Райз-Схід» допоміг придбати газифікований будинку на території Мелехівської сільської ради для сім’ї, яка має неповнолітніх дітей.

«Приємно, що в нашому селі такі господарники, які дбають про жителів села і наше підростаюче покоління, – зазначив Олексій Григорович Солодкий, в.о. старости сіл Мелехи, Загребелля та Городище Чорнухинського району Полтавської області. – Це підприємства, які розуміють сільські труднощі і беруть активну участь у їх подоланні. Турботу від бізнесу «Укрлендфармінг» ми відчуваємо на собі у багатьох справах – це і податки на місцях, і робочі місця для селян, і кошти на створення кращого добробуту в нашому селі».

Landlord раніше повідомляв про те, як Укрлендфармінг впроваджує інноваційні методи навчання молодих фахівців.

Технології        15 серпня 2019 16:34

ІТ-рішення та високі зарплати зупинили крадіжки в Укрлендфармінг – Володимир Бабій

Застосування ІТ для аналізу та контролю підвищує прибутковість ведення агробізнесу і практично повністю зупиняє можливі крадіжки та неефективне використання техніки. Таку заяву зробив керівник департаменту впровадження інноваційних проектів УЛФ Володимир Бабій.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Українські аграрії не лише розуміють необхідність впровадження інновацій для підвищення ефективності виробництва в умовах високої конкуренції на світових ринках, а й успішно розробляють і впроваджують унікальні технології.

Читайте: ДФС легалізувала 60 тисяч сільгосппідприємців

Так, агрохолдинг Укрлендфармінг активно впроваджує власні системи точного землеробства, обліку, контролю та аналізу на всіх етапах виробництва.

«Використовуючи системи телеметрії, ми аналізуємо витрати по конкретному полю і оцінюємо його прибутковість. На кожне поле у нас є докладна історія урожайності, ведеться повна технокарта поля – проведені роботи в розрізі періоду, агрегату та техніки. Ми маємо повне розуміння щодо насіння, мінеральних добрив та ЗЗР, які були внесені. Тобто ми консолідуємо всі якісні аналітичні показники», – розповів керівник департаменту впровадження інноваційних проектів Укрлендфармінг Володимир Бабій.

За його словами, власна система телеметрії компанії суттєво відрізняється від систем, які використовують конкуренти, суттєво більшим функціоналом і розширеними можливостями для аналізу:

«У нас це повна комплексна система передачі даних для аналізу. Сюди входить не тільки місцезнаходження, швидкість та використання пального. Ми отримуємо дистанційно дані з бортових комп’ютерів техніки: на яких обертах працює двигун, потужність двигуна в роботі, його температура, на якій передачі рухається трактор. Ми розуміємо, як експлуатується техніка, чи не «гробить» її працівник. І бачимо, чи якісно виконується робота».

Крім того, використання ІТ-систем і високий рівень зарплат практично повністю зупинили поширену ще з радянських часів практику крадіжок зерна та пального деякими працівниками на виробництві. За словами Володимира Бабія, наразі збір врожаю проходить у компанії спокійно, без інцидентів, адже компанія принципово не допускає до роботи крадіїв.

«Крадіжки якщо і трапляються, то це скоріше винятки, вони мінімальні. Чи ми побудували нову психологію, чи побороли оцю «специфіку» радянської епохи – красти все, що погано лежить? Я не беруся це стверджувати. Але те, що система контролю дисциплінує, – безперечно. З початку впровадження система відразу дала економію по паливно-мастильним матеріалам близько 30%. І зараз ця норма підтримується».

Landlord раніше повідомляв про те, як Укрлендфармінг вдосконалює системи телеметрії.

Поділися

Фінанси        13 серпня 2019 11:28

Олексій Дорошенко: овочі в липні подешевшали на 9–28%

За результатами дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж, ціни в Україні на продукти харчування в липні загалом знизилися на 0,3%. Найбільше подешевшали овочі: цибуля – на 28,1%, морква – на 23,1%, буряк – на 16,2%, картопля – на 12,2% і капуста – на 8,5%.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук голова Національної ради економічного розвитку Олексій  Дорошенко.

За даними моніторингу, в липні також знизилася ціна на рис (на 0,4%), на свинину та молоко (на 0,3%), на сметану, олію і сало (на 0,2%), на яловичину, сири кисломолочні й вершкове масло (на 0,1%).

Читайте: Ягода вагою 32 кг: на Херсонщині визначили найбільший кавун

При цьому подорожчали такі продукти: яйця (на 12,7%), яблука (на 5,9%), цукор (на 2,8%). Також зросла ціна на хліб – на 0,7–0,9% (залежно від ґатунку борошна) і на крупи – на 0,1–0,4%.

За прогнозами експерта, яйця і хліб будуть дорожчати до кінця року, а от крупи можуть подешевшати після збирання нового врожаю.

«Овочі будуть найдешевшими до кінця серпня після чого почнеться або плавний, або карколомний, як і в деякі попередні роки, підйом догори», – відзначає Олексій Дорошенко.

Landlord раніше повідомляв про те, що, за прогнозами експертів, урожай картоплі цього року буде значно нижчим, ніж минулого, а отже, зростуть і ціни. 

Поділися

Політика        06 серпня 2019 12:59

Нові правила маркування продуктів: що має бути на етикетці

Етикетки на харчових продуктах у магазинах мають надавати точну та достовірну інформацію споживачам. Не допускається друк дрібними літерами. Етикетки мінятимуться протягом трьох років — це перехідний період для виробників.

Нові правила маркуваня харчових продуктів почали діяти відсьогодні, 6 серпня. Так передбачає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», ухвалений ВР 6 грудня.

Отже, споживачам, відповідно до закону, виробники мають надавати більше інформації про харчові продукти. При цьому — обов’язково чітким та контрастним шрифтом, щоб цю інформацію можна було прочитати. Етикетки мають бути українською мовою.

Яку інформацію шукати на етикетках

Закон визначає обов’язковий перелік маркування:

  • назва харчового продукту;
  • перелік інгредієнтів у ньому та їх кількість;
  • інформацію про наявність (відсутність) інгредієнтів, які можуть викликаюти алергічні реакції або непереносимість;
  • кількість харчового продукту у встановлених одиницях виміру (вага, об’єм);
  • термін придатності (чи позначка «спожити до»);
  • будь-які особливі умови зберігання і/або умови використання (у разі потреби);
  • інструкція з використання – у випадках, коли відсутність таких інструкцій утрудняє належне використання харчового продукту;
  • найменування і місцезнаходження оператора ринку, що відповідає за інформацію про харчовий продукт; а для харчових продуктів, що імпортуються, – найменування і місцезнаходження імпортера;
  • країна походження або місце походження (стосовно м’яса або продуктів, назва яких може ввести в оману відносно країни походження);
  • для напоїв зі змістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний зміст спирту в напої;
  • інформація про поживну цінність харчового продукту;
  • інформація, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню;
  • позначку «з ГМО», якщо їх частка у продукті перевищує 0,9%.

Якщо товар не фасований, то інформація про нього має розміщуватися на стенді поруч.

Читайте: Затверджено нові вимоги до маркування меду

Заборона на оману

Закон  забороняє використання інформації, яка вводить споживачів в оману. Наприклад, про лікувальні властивості харчових продуктів.

Додаткова інформація на етикетці

При маркуванні може бути додаткова інформація, що полегшить вибір споживачам. Наприклад, позначка «без ГМО». Також може бути вказана інформація «підходить для осіб з непереносимістю глютену» тощо.

Може надаватися інформація про те, що молочний продукт «натуральний», якщо він, дійсно, не містить нічого штучного: сировини, інгредієнтів, барвників, ароматизаторів, консервантів, стабілізаторів, харчових добавок, підсолоджувачів. Якщо є хоча б один такий інгредієнт, слово «натуральний» забороняється використовувати.

Закон наближає українське законодавство у відповідність до положень регламентів та директив Євросоюзу.

Як повідомляв раніше Landlord, у Німеччині на упаковці вказують умови утримання свиней при маркуванні м’яса.

Поділися

Аналітика        28 липня 2019 13:25

Авокадо і горіхова паста замість м’яса: сучасний підхід у харчуванні дітей – ФАО

Сьогодні у світі близько 380 млн дітей мають надлишкову масу тіла. ФАО класифікує цю проблему як не менш важливу, ніж голод, – питання здорового харчування і якості продуктів постають усе гостріше. Які саме продукти мають входити до раціону дитини і як діти можуть змінити власні звички в їжі?

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

За даними, наведеними в доповіді ФАО, у світі 40 млн дітей віком до 5 років та 338 млн дітей шкільного віку мають надлишкову масу тіла. Подолати проблему ожиріння та надлишкової маси тіла можна тільки шляхом впровадження здорового харчування.

Читайте: Pepsi, Danone і Nestle планують продавати воду в перероблюваних пластикових пляшках із тирси

ФАО визначає основні продовольчі групи, які входять у здорову дієту:

  1. Фрукти й овочі дають нам вітаміни, мінеральні речовини, клітковину і натуральний цукор. Потрібно щодня їсти якомога більше сезонних фруктів і овочів.
  2. Зернові продукти – це все, що зроблено з пшениці, рису, вівса, кукурудзи, ячменю та інших злаків. Їх називають основними продуктами харчування, оскільки їх вживають щодня. Вони містять вуглеводи, які є основним джерелом енергії.
  3. Коренеплоди та плантани – картопля, ямс, солодка картопля, маніок і таро. Вони теж є джерелом вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин. Плантани (схожі на банани, але не такі солодкі) – ще один важливий основний продукт харчування в багатьох країнах.
  4. Зернобобові й горіхи – найважливіше джерело білка. У них багато клітковини, мало жирів і є інші основні мінеральні речовини та вітаміни.
  5. Молочні продукти – з молока коров’ячого, козячого, овечого, буйволиного, верблюдів, яків, коней і навіть лосів. У них багато кальцію, білка і жиру.
  6. Молоко, риба і яйця містять залізо та білки, які дозволяють організму набиратися сил, а ранам на тілі – швидше гоїтися.
  7. Жири та олії допомагають організму залишатися здоровим, але тільки якщо це правильні жири. Слід вживати олію, горіхову пасту й авокадо замість жирів у м’ясі, вершковому маслі, вершках або пальмовій олії та уникати смаженої їжі й продуктів, у яких багато жирів.

Здоровий спосіб життя – це не тільки те, що ти їси: потрібно також пити багато води і частіше займатися фізичними вправами.

Ось кілька корисних порад для дітей, як почати змінювати власні звички в їжі:

  • Йди правилом: третина тарілки – овочі. Нехай твоя тарілка під час їжі буде на одну третину заповнена овочами, або ж спробуй раз на тиждень їсти тільки вегетаріанське. Не забувай їсти свіжі фрукти та овочі, особливо вирощені по сусідству й органічним способом.
  • Допомагай на кухні – дивись і вчись у батьків правильно готувати їжу, запропонуй допомогти на кухні, якщо бачиш, що вони втомилися. В інтернеті можна знайти масу простих і швидких рецептів для приготування поживних страв.
  • Ходи на місцеві ринки і попроси батьків купувати місцеві та сезонні фрукти й овочі, а замість консервованих продуктів обирати свіжі.
  • Вияви активність у школі. Якщо у вас у школі є їдальня або торгові автомати, з’ясуй, які продукти в них пропонують і чи достатньо там фруктів і овочів. А якщо немає, поговори з учителями про зміну вибору продуктів.
  • Будь прискіпливим покупцем – уважно прочитай перелік інгредієнтів на етикетці й перевір, чи не містить їжа занадто багато солі, цукру або жиру. Звертати увагу треба на харчову цінність продуктів, а не на їх зовнішній вигляд або класну упаковку. І стеж за такими словами, як «нульовий», «низький вміст», «легкий». Ними часто користуються, щоб переконати, що продукт нібито корисніший за інші, але це не завжди так! Не давай упаковці обдурити себе!

Landlord раніше повідомляв про 6 способів навчити дітей цінувати їжу й поважати фермерів, які її виробляють.

Поділися

Думки        18 липня 2019 12:49

В Україні залишиться 7 млн працюючих людей – Бахматюк

Глава агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк критикує політику Нацбанку та уряду, які не вживають дієві заходи, щоб зупинити трудову міграцію.

Незважаючи на величезний попит на працівників технічних професій та спеціальностей, Україна активно втрачає свій трудовий потенціал через трудову міграцію, заявляє власник групи компаній «Укрлендфамінг» Олег Бахматюк. Про тези його виступу на заході, організованому Федерацією роботодавців України, повідомляє прес-реліз «Укрлендфамінгу».

«Ми боремося зараз за такі професії, як водій, агроном, механізатор, комбайнер. Ми втрачаємо цих фахівців, тому що вони масово їдуть до Польщі, а потім – у бік Німеччини. Попит на технічні професії на сьогоднішній день величезний, тому що потенціал наших людей є досить високим, в тому числі і в інтелектуальному плані. Якщо держава не зупинить цей процес, то у нас залишаться тільки бюджетники, пенсіонери, діти і сім мільйонів працюючих людей, які не зможуть забезпечити цю територію», – висловився Олег Бахматюк.

Він вважає, що Нацбанк проводить політику, відірвану від соціально-економічних потреб України, через що трудові мігранти й шукають роботу за кордоном.

На думку Олега Бахматюка, держава має запроваджувати економічну політику здорового протекціонізму, як це роблять найбільш економічно розвинені країни світу, тому що зупинити відтік кваліфікованих кадрів неможливо без підвищення рівня добробуту українців та без підтримки українського виробника.

Читайте: Не вигідно, але правильно – Олег Бахматюк про вільний ринок землі

«Можливість виживання українських виробництв висока, але не така, до яких змушують нинішні умови. Неможливо конкурувати з німецьким або польським підприємством, яке бере кредит на 25 років під 1,5% річних. Держава не займається регулюванням внутрішніх процесів, просто живе в своєму якомусь Ватикані», – сказав Бахматюк.

Як повідомляв раніше Landlord, в Укрлендфармінгу за два роки зарплата працівників зросла майже вдвічі.

Поділися
Показати ще