Про це пише Укрінформ.
Видання вказує, що на початку тисячоліття в Україні споживали 2,5 мільйони тонн за рік, а статистика минулого року називає 860 тисяч тонн. За рік падіння склало понад 10%. Експерти вказують, що це приблизно такі обсяги, які українські хлібокомбінати виробляють протягом місяця.
Читайте: Хлібні вантажі – понад третина всього обсягу перевалки українських морпортів.
Що ж є причиною стійкої тенденції до зниження виробництва і споживання хліба? Чому колись українці їли по 50 кілограмів на рік, а зараз – удвічі менше? Як вказує Укрінформ, норми харчування за часів СРСР вказували на те, що доросла люди має споживати 100 кг хліба на рік.
Серед основних причин зниження виробництва називають скорочення попиту внаслідок скорочення кількості населення в Україні та зміни харчових звичок.
Проте, експерти припускають, що статистика не відображає реальну картину. Із 2017-го року державне регулювання на хлібному ринку змінилося, з’явилося більше мініпекарень, які працюють неофіційно. за неофіційними даними, 70% виробників працюють “в тіні”. Натомість великі хлібокомбінати часто не мають сучасного обладнання та не можуть успішно конкурувати і нарощувати потужності.
Що ж чекає галузь в майбутньому? Іще більш жорстка конкуренція. Припускають, що новим викликом стане розвиток заморожених хлібних напівфабрикатів, що зараз надходять в Україну з Туреччини та ЄС і становлять 20% ринку, тоді як в ЄС цифра сягає 50%.
Раніше Landlord писав про світові ціни на зернові – що обіцяє аграріям ФАО.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!