Новини / Технології     17 липня 2023 19:44

Український виробник винайшов їжу для екстремальних умов: беруть на фронт та в Антарктиду

Сублімовані продукти також можуть зберігатися протягом кількох років і після додавання до них води повністю відновлюються, зберігаючи всі свої якості

Виробник натуральних сублімованих та сушених страв для швидкого приготування компанія ЇDLO за результатами 2022 року отримала 22 млн грн доходу, передає newfood. ЇDLO заснували у 2016 році підприємцями Іваном Кисилицею, Михайлом Темпером та Сергієм Андрєєвим.

Продукти ЇDLO побували на Евересті та в Антарктиді, підкорювали Монблан, а зараз слугують тактичною їжею для воїнів ЗСУ. Нещодавно компанія передала на фронт сотню упаковок, додавши до неї стільки ж пакетів кави, а також вітаміни.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Як основну технологію ЇDLO застосовує сублімацію. Процес сублімації продуктів доволі затратний і тривалий, але він має безліч переваг порівняно зі звичайним сушінням.

Український виробник винайшов їжу для екстремальних умов: беруть на фронт та в Антарктиду

Сушка відбувається при температурі 100-120°С, через це з продукту випаровується вся вода і багато корисних її властивостей. При сублімації зберігається будова клітин в тканинах продукту, білки не піддаються денатурації (це важливо при сушінні м’яса або риби).

Сублімовані продукти також можуть зберігатися протягом кількох років і після додавання до них води повністю відновлюються, зберігаючи всі свої якості. У таких продуктах не може розвиватися зростання будь-яких грибків або інших небажаних мікроорганізмів. У їх складі – лише сушені інгредієнти і глутамат натрію для смаку.

У ЇDLO також звертають увагу, що сублімовані страви не потребують додавання ароматизаторів, барвників і консервантів, тому що повністю зберігають всі свої смакові властивості.

Нині в асортименті компанії – сухі сніданки, супи, другі стравибатончики, снеки та напої. Наприклад, можна поласувати квасолею чалі з овочами, грузинським харчо з яловичиною, фузіллі з курячим філе чи гаспачо.

Нагадаємо, новий десерт, розроблений фінською харчовою технологічною компанією Solar Foods, виготовляється з інгредієнтів, отриманих з повітря.

Новини за темою:  6000 пляшок на годину: у Тернопільській області запустили сучасну лінію розливу олії

Ізраїльські вчені планують проростити зелень із насіння на Місяці. Цей проєкт розробив Інститут дослідження пустелі імені Якоба Блауштейна при Університеті імені Бен-Гуріона у Беер-Шеві.

NASA відправило на борт космічної станції насіння червоного перцю чилі (Capsicum annuum) – у рамках реалізації проєкту з вирощування плодоносних рослин на міжнародній космічній станції.

Команда старшокурсників з Дартмутського коледжу (штат Нью-Гемпшир, США) розробила проект, який дозволить астронавтам вирощувати овочі на Марсі.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також