АналітикаНовини

Українські фермери підвищують ціну на якісну моркву

Після різкого зниження цін у сегменті моркви, яке спостерігалося на українському ринку минулого тижня, сьогодні відпускні ціни на ці коренеплоди знову почали стрімко підвищуватися, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Згідно з даними щоденного моніторингу, тільки з початку поточного тижня морква на українському ринку подорожчала в середньому на 37%, і сьогодні виробники готові відвантажувати дану продукцію по 6-10 грн/кг. За словами ключових гравців ринку, зростанню цін на моркву сприяє помітне підвищення торгової активності в цьому сегменті. Водночас більшість господарств призупинили продажі моркви високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг урожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують тільки надлишки, внаслідок чого пропозиція цього коренеплоду на ринку дещо скоротилася.

Та попри таке стрімке подорожчання, сьогодні моркву в Україні пропонують до продажу в середньому на 52% дешевше, ніж в аналогічний період минулого року. Водночас, учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовим явищем. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів почати розпродаж моркви зі сховищ, що призведе до збільшення поставок і, як результат, до зниження цін.

Нагадаємо, українські фермери змушені знижувати відпускні ціни на моркву в умовах зростання пропозиції та невисокого попиту в даному сегменті.

Активізація попиту давали змогу українським фермерам впевнено підвищувати відпускні ціни на моркву.

В уряді затвердили план із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.

Якщо за два роки не вивезти з країни виготовлений крохмаль, то він втратить термін придатності до реалізації та підлягатиме утилізації. Тож перед виробниками постало питання доречності виготовлення крохмалю у 2022-2023 МР.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

Аграрії Дніпропетровщини зібрали майже 270 тис. тонн урожаю картоплю та овочів відкритого ґрунту (огірки, помідори, моркву, буряк та цибулю).

Раніше в Мінагрополітики відповіли, чи буде в Україні дефіцит садовини та овочів.

Анна Лиса

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку