Український ринок за підсумками 2021 рік наростив імпорт яловичини до 2,78 тис. т, що на 34% більше ніж роком раніше. Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Найбільше в Україну постачалось мороженого м’яса — 1,94 тис. т (70% від загальних поставок). Свіже та охолоджене м’ясо складало 0,84 тис. т. Ключовими експортерами в Україну яловичини стали: Австрія — 1 148 тонн; Литва — 534 тонн; Польща — 237 тонн; США — 182 тонни.
Експерти зазначають, що обсяги поставок української яловичини за кордон також демонструють незначне зростання у 2021 році. Попри тяжке становище в вітчизняному скотарстві, українські експортери відправили в інші країни 27,55 тис. т м’яса, що на 11% більше ніж торік.
При цьому, 99% поставок відбувалось виключно у мороженому вигляді. Для порівняння, поставки 2020 року мали співвідношення 92% мороженого та 8% охолодженого, а в 2019 році — 61% мороженого і 39% охолодженого.
Найбільше експортували до таких країн: Китай — 12,33 тис. тонн; Білорусь — 3, 68 тис. тонн; Казахстан — 3,10 тис. тонн; Узбекистан — 2,89 тис. тонн.
Протягом минулого року українське скотарство не змогло зберегти наявний оборот поголів’я, а, на жаль, тільки скорочувала його з кожним місяцем. Відтак, станом на 1 грудня 2021 року поголів’я ВРХ склало 2689,4 тис. голів, що у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року на 184,6 тис. голів менше (—6,4%).
Найбільша чисельність поголів’я на сьогодні спостерігається у наступних областях: Хмельницька (223 тис. голів), Полтавська (187,5 тис. голів) та Вінницька (186 тис. голів). Також скорочення спостерігалось і у виробництві м’яса, яке за 2021 рік склало 288,3 тис. т у забійній масі, що на 16,5% ніж попереднього року.
Раніше Landlord повідомляв, що в Україні подорожчало м’ясо, риба і молочні продукти.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!