Туреччина посідає одне з головних місць в Європі за геотермальними ресурсами, маючи понад 1,5 тис. природних геотермальних джерел. Тож завдяки цьому країна може отримувати продукцію високої якості, економлячи на логістиці з півдня країни, пише AgroTimes.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Голова Асоціації геотермальної енергії (JED) Алі Кіндап акцентував величезний потенціал геотермальної енергії для революції в сільському господарстві Туреччини. Цей ресурс доступний у кожній провінції країни.
Ми можемо вирощувати томати в Агрі, банани у Вані та полуницю в Ерзурумі. Ми навіть можемо створити нові всесвітньо визнані бренди, такі як Anamur banana, – пояснив Кіндап.
Країна вже продемонструвала значний успіх у геотермальному сільському господарстві. Зокрема EastFruit раніше розповідав про високотехнологічну теплицю компанії Çaldıran Geothermal Inc., що розташована в найхолоднішій частині східного регіону Туреччини – в регіоні Чалдиран – Айранджилар у Вані. Теплиця площею 34000 м2 (включно з 500 м2 розсадного відділення) була запущена у виробництво у 2016 році. Для обігріву теплиці використовується вода із середньою температурою 90° C, яку отримують із 5 геотермальних свердловин.
Томати також вирощують у геотермальних теплицях у високогірному районі Діадіна в Агрі – за температур до мінус 35 С. Ці овочі мають високий попит завдяки своїй вищій якості, перевершуючи томати, вироблені в південному місті Анталія.
Щобільше, геотермальне сільське господарство пропонує потенціал для значної економії витрат на транспортування. Вирощуючи фрукти та овочі в різних провінціях, нема потреби транспортувати продукти на великі відстані, пише Daily Sabah. Це може допомогти знизити ціни на харчові продукти й позиціювати Туреччину як одну з провідних країн-експортерів у цьому секторі.
У Туреччині діють 5,3 тис. акрів геотермальних теплиць, але Кіндап вважає, що країна може розширити цю потужність до 100 тис. акрів протягом 10 років.
Нагадаємо, ізраїльський стартап BiomicAgritech у співпраці з нідерландськими колегами провели випробування в Голландському всесвітньому тепличному центрі (World Horti Center), де томати успішно дозріли на рослинах, які звисають вниз із труб-лотків.
Kaufland та Ultragreens відкрили перше вертикальне фермерське господарство в Румунії, продукція якого продаватиметься у магазинах роздрібної торгівлі. Інвестиції в проєкт компанії Ultragreens, провідного виробника мікророслин та трав у Румунії, становлять 350 тисяч євро.
Вертикальні теплиці активно розвиваються в усьому світі. За даними Agritecture Consulting, тільки у 2020 році в світі з’явилися 74 нові компанії, які спеціалізуються на тепличному бізнесі в міському середовищі (urban farms). Наприклад, компанія AppHarvest (Кентуккі, США), що є оператором вертикальних теплиць, оголосила про плани постачати великим торговельним мережам країни – Kroger, Walmart і Publix – 45 млн фунтів (20,4 тис. тонн) томатів на рік зі своєї ферми, розташованої на 60 акрах (24 га).
Технологія вертикальних ферм дозволяє фермерам ОАЕ прискорити вирощування овочів у 3-4 рази і знизити витрати води на 95% у порівнянні з традиційним методом.
Український Smart Oasis Farm вже успішно представив свою “розумну ферму” у Кувейті.
Американська компанія Vertical Harvest планує розширювати свою концепцію інноваційних вертикальних теплиць у Чикаго.
Тим часом в Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!