Новини / Технології     19 травня 2024 20:03

У супермаркетах вперше з’явилося лабораторне м’ясо: по 200 гривень за упаковку

Вперше з моменту затвердження три з половиною роки тому культивоване м’ясо можна купити, щоб приготувати у себе вдома

Американська компанія GOOD Meat 16 травня почала продавати культивоване м’ясо у роздрібних крамницях Huber’s Butchery у Сінгапурі, передає newfood.

Вперше з моменту затвердження три з половиною роки тому культивоване м’ясо можна купити, щоб приготувати у себе вдома.

Це історичний день для нашої компанії, для промисловості культивованого м’яса та для сінгапурців, які хочуть спробувати GOOD Meat 3, – зазначив Джош Тетрік, співзасновник і генеральний директор Eat Just, материнської компанії GOOD Meat.

GOOD Meat 3 — варіант недорогої рецептури, що містить 3% культивованої курятини, яка “має такий же смак та консистенцію, що і звичайне м’ясо”.

Упаковка у 120 грамів коштує 7,2 сингапурських доллара (близько 210 грн).

Досі змогу приготувати культивоване м’ясо для споживачів мали лише шеф-кухарі відомих ресторанів. Його подавали у сінгапурському бістро Huber’s Butchery та двох інших ресторанах в США.

Тепер всі зможуть приготувати продукт так, як хочеться. Ми з нетерпінням чекаємо відгуків від клієнтів, – додав Андре Хубер, виконавчий директор Huber’s Pte Ltd.

Складно знайти кращі можливості для виведення настільки інноваційного продукту на ринок, як Сінгапур. Він має багатонаціональне населення з надзвичайно різними харчовими вподобаннями, а також є епіцентром досліджень і розробок у традиційному харчовому просторі.

Завдяки введенню меншого відсотка культивованої курки разом із рослинними білками — інгредієнтом, який постійно використовується в продуктах GOOD Meat — харчові новинки будуть цілком доступними для місцевих жителів.

Це стане справжнім викликом для галузі, що розвивається, додали розробники клітинного м’яса.

Читайте також: Лабораторне м’ясо згодом стане доступне абсолютно усім

Харчові компанії Nature’s Fynd, Ÿnsect, Nobell Foods та PLANET A FOODS очолили рейтинг FoodTech 500 – перший у світі список найбільш інноваційних та піонерських стартапів, які працюють над створенням більш сталої та справедливої ​​продовольчої системи.

Першим у глобальному рейтингу є Nature’s Fynd – чиказький харчовий технологічний стартап, який вирощує поживний білок нетваринного походження під назвою Fy™. Інгредієнт народився в результаті дослідження, проведеного для NASA щодо штаму грибка, знайденого в гейзерах Єллоустоунського національного парку, під назвою Fusarium strain flavolapis. У січні минулого року Nature’s Fynd представив перші у світі йогурти на основі грибків, а до цього  випустив вершкові сири й “вулканічне” м’ясо, які продають в американських мережах Sprouts and Whole Foods.

Новини за темою:  Грози та сильний вітер: яка погода чекає українців 19 травня – прогноз по областях

Стартап підтримує потужний пул інвесторів, зокрема Джефф Безос, Білл Гейтс, Альберт Гор.

Ÿnsect також завоювала FoodTech 500, яка є одним зі світових лідерів у виробництві натуральних білків із комах. Компанія зі штаб-квартирою у Франції раніше залучила 155 млн євро фінансування, і, можливо, годуватиме інноваційними стравами жителів Європи.  Принаймні, таку можливість уже отримали британці.

Своєю чергою, Meati Foods займає шосту позицію у рейтингу FoodTech 500 та є третім найінноваційнішим у світі стартапом, що займається виробництвом їжі. Компанія уже доволі гучно заявила про себе на ринку альтернативної їжі. Зокрема, вона створила м’ясне філе з міцелію. Під час запуску передзамовлення на “курячі” їх розкупили менш ніж за 24 години. Цільне м’ясо Meati з ферментованого міцелію структуроване як звичайні шматки тваринного аналога. Воно містить 18 г повноцінного білка та незначну кількість жиру.

Тоді як дев’ятий у рейтингу – Nobell Foods – ще один стартап, який фінансує інвестиційний підрозділ Білла Гейтса. Загальний обсяг фінансування стартапу перевищує $100 млн. Компанія спеціалізується на “програмуванні” соєвих бобів для виробництва молочного білка – казеїну. З нього вже вдалося створити веганську моцарелу та сир чедер, які плавляться як справжній тваринний сир.

Нарешті закриває десятку лідерів FoodTech 500 німецький стартап PLANET A FOODS, який розробив процес бродіння, що перетворює побічні продукти на інгредієнти вищої цінності – пальмову олію та какао. Як сировину компанія використовує патоку (що є відходами від виробництва цукру). Патока живить олійний штам дріжджів, здатний виробляти, наприклад, еквівалент какао-масла.

Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.

Новини за темою  У центрі Києва вирішили продати державний готель “Україна” 

Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.

Новини за темою:  Спалювати не можна: як швидко зробити компост з опалого листя

Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.

Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також