Новини     9 місяців тому

У ФАО розповіли, коли в Україні почне зростати виробництво свинини


В цьому році обсяг виробництва свинини в Україні впаде на 6%. Про це заявив аналітик сільськогосподарських ринків та національний консультант Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні Андрій Панкратов. За його словами, чекати на зростання виробництва свинини можна лише у 2019 році.

«Ми не бачимо можливостей для збільшення або принаймні повторення минулорічних обсягів виробництва свинини в Україні в цьому році. За нашими розрахунками воно, навпаки, впаде, причому доволі суттєво – на 6%. А це означає знову високі ціни, імпорт і продовження зміни структури споживання м’яса на користь курятини. А зростання вже будемо чекати в 2019 році. І це поки що не прогноз, а лише сподівання», – наголосив аналітик.

На думку Панкратова, в Україні спостерігається циклічність в галузі свинарства з 3-4-річною періодичністю: обсягів виробництва, цін та інвестиційної активності.

«Зв’язок тут дуже простий: зростаючі ціни на м’ясо і прибутковість виробництва спонукають до збільшення поголів’я; через деякий час виробництво зростає і ціни починають падати; потім поголів’я починає скорочуватись і далі – по колу», – каже фахівець.

Та додав, що в розвинутих країнах, яким не треба було заново вчитись працювати в ринкових умовах, таких циклів немає.

«Останній пік поголів’я в нашій країні прийшовся на 2014 рік. Згідно з законом циклічності вже мало б бути помітним нове зростання, але на початок 2018 року ми спостерігали тільки прискорення спаду. Що ж сталося з нашим циклом? Його більше немає? Ні, він ще є! Хоча і дуже слабкий і помітний тільки в категорії промислового свинарства», – наголосив аналітик ФАО.

За його підрахунками, починаючи з вересня минулого року, офіційна статистика щомісяця фіксує скорочення відставання кількості свиней в сільськогосподарських підприємствах від відповідних показників попереднього року. Якщо в вересні 2017 р. у порівнянні з вереснем 2016 р. промислове поголів’я було на 10,4% нижчим, то в березні 2018 р. у порівнянні з березнем 2017 р. відставання скоротилося до 5,4%.

«Паралельно з цим приблизно в той же час зареєстровано збільшення імпорту племінних і якісних товарних свиней з Європи, переважно з Данії. Тільки за останній квартал минулого року було завезено понад 5 тисяч голів, тоді як за три попередніх квартали – менше 3 тисяч. За два місяці цього року імпорт вже майже сягнув 2 тисяч голів і, імовірно, буде зростати далі», – заявив Андрій Панкратов

Отже позитивні тенденції, незважаючи на ускладнену АЧС ситуацію, все ж таки є. Проте цього недостатньо, щоб змінити баланс попиту і пропозиції на ринку і змусити ціни на м’ясо і сало рухатись вниз.

«Попри цей підйом в професійному свинарстві, в категорії господарств населення спад продовжується. Причому протягом останніх п’яти місяців відставання поголів’я від попереднього року там тільки збільшувалося. Станом на початок березня воно складало вже понад 10% або більше 300 тисяч голів. Це дуже суттєво, адже в домогосподарствах утримується ще 45% всього поголів’я свиней в Україні», – повідомили у ФАО.

Але цей підйом в професійному секторі ще дуже слабкий. Відставання в поголів’ї складає ще близько 200 тисяч голів, і повністю ліквідувати його буде дуже складно – особливо враховуючи той факт, що наявність свиноматок в сільськогосподарських підприємствах залишається набагато нижчою (на 11%) ніж торік. Крім того, інвестиційну привабливість в секторі все ще важко назвати високою через ту саму АЧС. Отже, якщо під кінець цього року і вдасться наздогнати минулорічний показник кількості свиней в сільгосппідприємствах, то середньорічне поголів’я очевидно буде залишатися нижчим ніж торік. Забій буде нижчим ніж торік.

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!



Читайте також

Вас зацікавить