Гібрид моркви BRS Carmela стійкий до бактеріозів та грибних захворювань та має удвічі вищу врожайність, ніж традиційні сорти – 60 т/га проти 26 т/га, інформує пресслужба державної компанії Embrapa, що розробила гібрид у партнерстві з компанією Isla Sementes.
Сорт призначений для літнього вирощування, стійкий до фітофторозу, який викликає комплекс збудників, до складу якого можуть входити два гриби: Alternaria dauci та Cercospora carotae, а також бактерія Xanthomonas hortorum pv. carotaeі.
Дослідник у галузі генетичного покращення моркви в Embrapa Hortalicas (DF) Анальдо де Карвальо, відповідальний за виведення нового гібрида, пояснює, що завдяки своїй стійкості він досягає збирання врожаю без будь-якої хімічної боротьби з хворобами листя. BRS Carmela також має стійкість до галової нематоди.
Збирання врожаю починається через 85 днів після посіву і триває до 115 днів. Гібрид має прямостоячу форму, яскраво-зелене листя, а висота рослини досягає близько 45 см.
Коренеплоди мають діаметр близько 3,5 см та довжину від 16 до 22 см, комерційно бажаний розмір. Рекомендується вирощувати 500 тис. рослин на гектар, щоб сприяти формуванню діаметрів та довжин, що підходять для комерціалізації.
Нагадаємо, вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.
Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.
Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.
Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.
Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!