Цього сезону українські фермери не планують довго зберігати плодоовочеву продукцію

Нині попит на потужності для закладання продукції на зберігання серед українських аграріїв припинився. Основною причиною цього є повномасштабне вторгнення росії до нашої країни, яке боляче вдарило по вітчизняній економіці. Українські фермери не готові інвестувати у нове обладнання, оскільки не можуть будувати плани на майбутнє через нестабільну ситуацію. Про це в ексклюзивному інтерв’ю SEEDS розповів Андрій Марущак, комерційний директор компанії “Ван Дайк Технікс”.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Фахівець наголосив на тому, що зараз представникам українського аграрного сектору доводиться працювати у надскладних умовах. Вони мають підлаштовувати роботу під реалії: неймовірне зростання собівартості продукції, скорочення внутрішнього споживання тощо. Вкрай негативно впливає на діяльність агровиробників та енергетична криза.
На сьогодні більшість фермерів не планують довготривале зберігання продукції. І цьому є пояснення. Якщо продукцію зберігати довго і кілька разів на день підключати генератори, щоб провітрити сховище або включити холодильну машину, це впливає на собівартість продукції. При цьому ніхто не знає, які навесні будуть ціни. Аграрії не впевнені у завтрашньому дні, бо пам’ятають минулий сезон, коли через вторгнення ті, хто тримав продукцію, не мали доступу до сховищ до початку літа. Тому вони активно намагаються продати продукцію, доки вона виглядає товарно, – зазначив Марущак.
З огляду на ситуацію найближчим часом очікувати збільшення попиту на потужності для зберігання продукції не варто.
Той, хто зберігав без обладнання, прямо у сараї чи льоху тисячу тонн картоплі, цибулі чи капусти, так і продовжуватиме робити це, навіть ще 3-4 роки після перемоги. Адже таке обладнання – не предмет першої потреби. Без нього обходилися й раніше, навіть попри втрати при зберіганні 30-40%. Тому зростання попиту ми не очікуємо найближчим часом, – наголосив експерт.
Тому компанія Ван Дайк Технікс активно шукає клієнтів за кордоном. Основну увагу фахівці зосереджують на виході на європейський ринок.
Нагадаємо, з огляду на відсутність великої кількості свіжої ягоди, ціна на полуницю цього року не була низькою. Її фактично не заморожували. Загалом цього року Україна мало експортує чи переробляє полуницю, але попит свіжого ринку на неї був задоволений.
Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса