Цього тижня в Україні в сегменті моркви спостерігається зниження відпускних цін, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. За словами учасників ринку, вкрай невисокі темпи збуту, а також сезонне збільшення постачання моркви з господарств стали основними причинами негативних цінових коригувань на ці коренеплоди.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Сьогодні українські фермери намагаються продати моркву оптом по 12-16 грн/кг ($0,09-0,14/кг), що в середньому на 28% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Зараз виробники намагаються реалізовувати моркву не надто високої якості, яка не підлягає тривалому зберіганню, що також суттєво впливає на відпускні ціни в даному сегменті.
Покращення погодних умов дозволило фермерам відновити збиральні роботи. В результаті, пропозиція моркви на ринку продовжує зростати, а от якісні характеристики даних коренеплодів не завжди влаштовують покупців, що є ще одним фактором зниження відпускних цін у сегменті.
Водночас відпускні ціни на моркву в Україні на сьогодні все ж таки в середньому у 2,6 раза вищі, ніж в аналогічний період минулого року. За словами ключових гравців ринку, відпускні ціни в даному сегменті знижуватимуться до заморозків, після чого стабілізуються.
Нагадаємо, найпопулярнішим товаром в овочевому сегменті, попри скорочення продажів, залишається картопля. Впритул до нього наблизився продаж цибулі, пропозиція якої збільшилася на 40%. Також набагато частіше, ніж тижнем раніше, учасники пропонували моркву та буряки.
Раніше Landlord розповідав, наскільки здешевіє соняшникова олія до кінця місяця: прогноз.
Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Аграрії Дніпропетровщини зібрали майже 270 тис. тонн урожаю картоплю та овочів відкритого ґрунту (огірки, помідори, моркву, буряк та цибулю).
Раніше в Мінагрополітики відповіли, чи буде в Україні дефіцит садовини та овочів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!