Новини / Тваринництво     07 березня 2019 19:04

Три кроки до зростання рентабельності свинарства

Щорічні перевитрати у свинарстві становлять 8 млрд гривень. І платять за це у кінцевому підсумку споживачі свинини. Таку думку висловлює Микола Бабенко, генеральний директор ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві».

Ціни на продукти харчування в Україні вищі за ціни в Польщі подекуди, навіть, в 2 рази і більше. Центр підвищення ефективності в тваринництві провів власні дослідження причин високих цін в Україні. Вони різні: для курятини вони одні – монополія у виробництві м’яса птиці, для свинини інші – собівартість свинини одна з найвищих в Європі.

Конкурентність бізнесу забезпечує тільки низька собівартість. Українські виробники курятини одні із найефективніших у світі. Собівартість 1 кг живої птиці в Україні на рівні з Бразилією – 0,65 євро без ПДВ. В тих само умовах, в українського свинарства собівартість – одна із найвищих у світі.

Читайте: Британські фермери фарбують дахи свинарників у білий колір. Експерти пояснюють причину

«Вітчизняні свинарі працюють в нуль, а то й в мінус» – з таким заголовком інформація опублікована на сайті Асоціації «Свинарі України». Далі по тексту «кожен виробник рахує собівартість виробництва… згідно з даними Асоціації «Свинарі України» її середній показник по країні становить 37-41 грн».

Собівартість 37-41 гривня – це частина правди. Друга частина – це собівартість, яка мала б бути – 25 грн. Продаючи партію свиней на м’ясокомбінат, свинарі, як правило, не знають її собівартість. В лютому, після закінчення року, коли будуть пораховані всі витрати і всі доходи може виявитися, що вирощування свиней в минулому році було збитковим.

В 2018 році середня ціна 46 грн на живих свиней врятувала свинарів від збитків. Інша справа 2019 рік, ціни знизилися до 40 грн за 1 кг живої маси. Імпорт свинини в Україну виріс в 5 разів за рік.

Українське свинарство, за даними Держстату – це більше 600 тис. т свинини в забійній вазі в рік, що приблизно становить 780 тис т у живій вазі. Ми склали перевитрати в рік всіх виробників свинини, вийшло перевитрат на корми і ветпрепарати 8 млрд грн.

Приховувати такі перевитрати щороку – те ж саме, як не помічати гостре захворювання. Хворобу потрібно лікувати, інакше може зникнути ціла галузь. За високу собівартість свинини платять кінцеві покупці свинини.

Наприклад, у Польщі мінімальна заробітна плата в 4 рази вища за українську, а в супермаркеті свинину можна купити за ціною від 60 грн за 1 кг. Дотацій в свинарстві в Польщі і інших країнах ЄС – немає.

Підняття цін на живих свиней, замість зниження собівартості їх вирощування – шлях у нікуди.

Що буде із свинарством в 2019 році?

Перший варіант. Ціни на живих свиней виростуть. Наслідки – свинина на прилавках подорожчає, її споживання встановить новий антирекорд в 2019 році. Вже за 4 роки споживання свинини зменшилося в Україні на 1/3, тобто, на 300 тис т у забійній вазі.

Другий варіант. Свинарі в 2019 році почнуть контролювати собівартість вирощування свиней не по закінченню року, а протягом року. Впроваджувати заходи по зниженню собівартості. Наслідки – свинина залишиться на рівні цін, як є, а то і подешевшає. Виробники свинини почнуть заробляти не за рахунок високих цін в магазинах, а за рахунок низької собівартості, як заробляють їх колеги з країн ЄС, США, Канади, Бразилії.

Третій варіант – масове скорочення поголів’я свиней і заміна свинини української польською, бразильською, датською та / або на українську курятину.

Що необхідно зробити, щоб вирощування свиней принесло прибутки в 2019 році?

  • Крок перший – аудит виробництва і пошук причин високої собівартості.
  • Крок другий – автоматизація обліку і контроль собівартості в спеціалізованій програмі в реальному часі в процесі вирощування свиней.
  • Крок третій – якщо виявлені перевитрати кормів, ліків, порушення технології, зловживання – потрібно їх усувати.

Для порівняння офіційні дані Євростату з ринковими цінами на напівтуші свиней з 01.01.2016 по 06.02.2019 в країнах найбільших експортерах свинини в світі. Поточні ціни від 0,94€ до 1,35€ без ПДВ за 1 кг на напівтуші. Тобто, в цінах вже є прибуток і фермера, і бійні.

Landlord раніше повідомляв про те, що в Україні за тиждень знизилася ціна на м’ясо. Свинина стала найдешевшою.

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!



Вас зацікавить