Новини    01 лютого 2018 15:35

Що впливатиме на вартість м’яса в цьому році


Ціна на м’ясо збереже тенденції росту у 2018 році. Про це заявила старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко. На збільшення вартості впливатиме ріст мінімальної зарплати, скорочення поголів’я великої рогатої худоби та свиней, ріст комунальних послуг та курсу долара.

За оцінками науковців, заплановане урядом підвищення з другого кварталу 2018 року мінімальної заробітної плати до 4200 гривень, можливо повторить ситуацію 2017 року. Тоді попит майже зрівняв темпи зростання цін на м’ясо, до темпів зростання середньої зарплати.

«Торік роздрібна ціна на м’ясо зросла в середньому на 30,4-46,1%. Водночас середня заробітна плата з січня по листопад 2017 року збільшилася з 6008 грн до 7479 грн, тобто на 24,5%», – повідомили в інституті.

За словами експертів, на ціну також вплине АЧС, зростання експорту м’яса та знецінення гривні.

«Зокрема, скорочення поголів’я великої рогатої худоби та свиней через зростання цін на корми та часті спалахи вірусу африканської чуми у свиней; підвищення вартості комунальних послуг, ветеринарних препаратів, пально-мастильних матеріалів; підвищення рівня мінімальної заробітної плати та індексація пенсій громадян; сезонне збільшення внутрішнього попиту на м’ясо та зростання його експорту; а також знецінення національної валюти по відношенню до долара і євро», – каже Світлана Пашко.

Та додала, що ціни на м’ясо у 2017 році в середньому по Україні зросли на 37,6%. Найбільше подорожчала яловичина. Роздрібна ціна на неї за 12 місяців зросла на 34,8-38,5%. Так яловичина без кістки зросла з 85,02 до 117,77 гривень за кілограм. За цей же період свинина без кістки подорожчала з 77,64 до 113,46 гривень за кілограм. Найменше зросла роздрібна ціна на м’ясо птиці. Якщо у грудні 2016 року вона становила 41,34 гривень за кілограм, то у грудні 2017 року збільшилася до 53,91 гривень.

Економіст Олександр Охріменко, в ексклюзивному коментарі LANDLORD, розповів, як саме ціна свинини коливатиметься протягом року. За його словами, ціни після новорічних свят продовжать зменшуватись й надалі, до осені, але потім виробники свинини почнуть повертати втрачене.

«Продавці м’яса роблять такий трюк — перед святами максимально підвищують ціну, а після свят дійсно знижують. Ніхто не говорить, що ціна буде суттєво знижена, але частково так. Ось влітку ціна впаде ще сильніше, тому що попит влітку на м’ясо знижується, особливо на сало. Тільки перед Великоднем ціна на свинину зросте. А ось восени, ціна підніметься, навіть якщо не зросте вартість кормів. Через те, що восени попит зростає, і продавці намагаються максимально повернути втрачені літом збитки. Базар дуже чіткий індикатор. Перед святами, на базарі, середня ціна починалась від 120 гривень за кілограм. А зараз 100 гривень. Ціна ще впаде десь на 10%», — заявив він.

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...