Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.
Як відзначає Андрій Ярмак, багато українських фермерів вирощують волоський горіх, розраховуючи отримати $4–5 за 1 кг плодів у шкаралупі. Проте сподіватися на це немає жодних підстав, оскільки така ціна можлива «при експорті горіха преміальної якості на вимогливі ринки збуту у великих обсягах».
Експерт поділився інформацією, яку отримав під час відвідування плантацій волоського горіха в Каліфорнії і знайомства з досвідом горіхівників США.
Щоб отримати горіх преміальної якості, його потрібно довести до товарного вигляду. Будівництво заводу, який зможе це робити, обійдеться в $1,5–2 млн. Такі інвестиції будуть раціональними лише для виробників, які мають площу саду понад 200 га.
Також треба враховувати необхідність вкладати кошти у зберігання та маркетинг продукції.
«Каліфорнійський фермер отримує за свій Чандлер ідеальної якості, вже доведений до товарного вигляду (після заводу за $2 млн) $1,5 США за кг. Так, вони прибуткові при цьому», – наголошує Андрій Ярмак.
Landlord раніше повідомляв про те, що на Вінниччині заклали тисячу гектарів волоського горіха.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!