Досягнення вчених не перестають дивувати. Тепер улюблений багатьма делікатес, ікру, навчилися робити з ряски, яка росте на поверхні чи не кожної водойми. Експерти кажуть, що за цим продуктом — майбутнє, повідомляє SEEDS. Одначе, виготовлятимуть не тільки ікру.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Ізраїльський агротехнологічний стартап GreenOnyx розробив повністю автономну модульну ферму для вирощування зелених суперфудів на основі ряски. Мета компанії — зробити високопоживні суперпродукти доступними.
“Зелену ікру” вирощуватимуть на спеціальній фермі в Тель-Авіві. Рослину можна виробляти цілий рік без людського втручання, урожайність ряски — 40 тонн річно.
Ряска містить більше заліза, ніж шпинат, більше цинку, ніж броколі чи капуста, і більше калію, ніж інша зелена харчова культура.
Зелену диво-їжу продаватимуть у 200-грамовій упаковці за 22 шекелі (249, 9 гривні). Ряску можна додавати до будь-якої страви чи напою. Продукти з ряски вже надійшли в багатьох країнах у низку ресторанів, відзначених зірками Мішлен, по всьому світу.
Нині найбільша проблема сільгоспвиробників – неможливість вивезення збіжжя. Оскільки зерно не відвантажується, немає фінансових надходжень, тож аграрії опинилися в ситуації недостатнього фінансування.
Ізраїльські вчені планують проростити зелень із насіння на Місяці. Цей проєкт розробив Інститут дослідження пустелі імені Якоба Блауштейна при Університеті імені Бен-Гуріона у Беер-Шеві.
NASA відправило на борт космічної станції насіння червоного перцю чилі (Capsicum annuum) – у межах реалізації проєкту з вирощування плодоносних рослин на міжнародній космічній станції.
Команда старшокурсників з Дартмутського коледжу (штат Нью-Гемпшир, США) розробила проект, який дозволить астронавтам вирощувати овочі на Марсі.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!