Про це повідомляє Seeds.
Про плани створити до кінця року в Україні Асоціацію виробників стевії розповів кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторії Інституту біоенергетичних культур та цукрового буряка Володимир Стефанюк.
Читайте: Волоський горіх, фундук, шипшина: як нішеві культури вивели кооператив на високі прибутки ФОТО
Оскільки стевію вирощують переважно малі фермери, яким складно самостійно запровадити необхідні міжнародні стандарти та пройти всі належні процедури для експорту, створення асоціації допоможе розвитку цього агробізнесу.
«Ми зберемо всіх, хто вирощує та переробляє стевію, і допоможемо їм вийти на зовнішні ринки», – заявив Володимир Стефанюк.
Експерт розповів, що в постачанні стевії з України зацікавлені імпортери з ЄС, Китаю, В’єтнаму. Уже розпочинається експорт стевії до Ізраїлю. Обсяг виробництва стевії в Україні оцінюється приблизно в 40 т сухого листа на рік.
За словами Володимира Стефанюка, вирощування та переробка стевії дуже трудомісткі. Цей бізнес потребує значних капіталовкладень у теплиці, краплинне зрошення, сушку, розфасовку. Проте виробництво стевії може принести виробникові немалі прибутки – до $270 тис. з гектара.
Landlord раніше повідомляв про те, як завдяки нішевим культурам фермери побудували «маленьку Голландію» на Херсонщині.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!