Нове дослідження показало, що просекко може зникнути через зміну клімату. За словами вчених, виноградники на схилах гір, де вирощують виноград, з якого роблять ігристий напій, найбільше схильні до ризику деградації ґрунту і посухи. Це також стосується інших відомих вінтажів, включно з Бургундією, Гран Крю і Каберне Совіньйон, найпопулярнішим червоним вином у світі.
Про це повідомляє Daily mail.
Провідний автор дослідження доктор Паоло Тароллі з Університету Падуї в Італії зазначає:
“Ризик полягає не тільки у втраті сільськогосподарського продукту або зміні ландшафту, що негативно впливає на місцеву економіку. Ризик полягає у втраті історії цілих спільнот і їхнього культурного коріння”.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Ґрунти на гірських виноградниках зазвичай тонкі й розмиті, і за мільйони років ерозія забрала ґрунт і воду вниз по схилу. Але гориста місцевість є ключем до створення аромату у вині. Гірські ґрунти дають змогу вирощувати виноград невеликого розміру, як чорниця, але з вищим співвідношенням шкірки і соку. Оскільки в шкірці міститься так багато аромату, смаку і таніну, гірські вина часто мають інтенсивний смак.
Але виноградники на схилах пагорбів в Італії, Португалії та Іспанії також є найскладнішими у догляді — звідси і з’явився вислів “героїчне виноградарство”.
За словами італійської команди, фермери та науковці мають працювати разом, щоб врятувати деякі з найзнаменитіших вин у світі.
Дослідження називає бідний ґрунт і меншу кількість опадів найбільшою загрозою для галузі. Можливі рішення для запобігання втрати ґрунту включають вирощування трави між виноградними лозами, щоб скріпити ґрунт, і збір дощової води в резервуарах на схилах пагорбів для запобігання вимивання та зсувів ґрунту.
Читайте також: Безалкогольне червоне вино з відтінком дуба визнано напоєм року
Нагадаємо, на Закарпатті відкрили новий коньячний завод, де виготовляють коньяк та виноградний напій, виготовлений за коньячною технологією. Виробничі потужності підприємства вражають: місткість спиртосховища – 600 тисяч літрів, продуктивність дистиляційного відділення – 1800 літрів на добу, для витримки міцних напоїв встановили 60 дубових бариків (бочок), у планах – 300.
Carlsberg Ukraine запустила нову виробничу лінію на Київському пивоварному заводі. Це одна з найбільших інвестицій у 2023 році.
Бердичівський пивзавод більше не буде випускати пиво “Жигулівське”, повідомили в компанії. Зазначається, що “Бердичівське” не хоче виробляти пиво, назва якого пов’язана з радянсько-російським минулим.
Читайте також: В Україні створять виноградарсько-виноробний реєстр
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!