Піонер ринку альтернативного м’яса створив яловичину четвертого покоління — з авокадо

Піонер ринку рослинної їжі компанія Beyond Meat представила Beyond IV, четверте покоління фірмових бургерів Beyond Burger та яловичини Beyond Beef, передає newfood.
Інноваційне рослинне м’ясо складається з олії авокадо, має знижений вміст насичених жирів, натрію та підвищену кількість білка, а також нові поживні рослинні інгредієнти – червону сочевицю та боби.
Оновлений рецепт з’явився під час розвитку категорії рослинних продуктів і запитів споживачів щодо чистіших інгредієнтів у пропонованих альтернативах.
Ми постійно впроваджуємо інновації та удосконалюємо свій продукт, і це наше найзначніше оновлення на сьогодні, мабуть, з того часу, як ми вперше представили його ринку кілька років тому, — зазначив головний спеціаліст із комунікацій Шира Закай.
Заміна ріпакової та кокосової олії на олію авокадо надала рослинній яловичині більш м’якого смаку та розкрила м’ясні ноти. У компанії пояснюють, що це вдалося досягти внаслідок вищої точки димлення олії авокадо.
Однак, оскільки олія авокадо є продуктом преміумклас у порівнянні з ріпаковою чи кокосовою, цінники на оновлену яловичину будуть також вищими.
Зазначається, що продукт стане доступним широкому колу споживачів цієї весни.
Зауважимо, німецький біотехнологічний стартап Infinite Roots, що вирощує грибний міцелій для виготовлення альтернативного молока та м’яса, залучив рекордні $58 млн фінансування, інформує newfood. Загалом загальна сума коштів, отриманих на сьогодні Infinite Roots, становить $73 млн.
Компанія використає нові інвестиції для розширення своєї ферментаційної платформи, переходу до комерційної діяльності та просування планів запуску нових продуктів.
Заснована у 2018 році, Infinite Roots вирощує міцелій із їстівних сортів грибів. Тому отриманий продукт не вважають новою їжею, і це значно полегшує співпрацю з регуляторними органами при виведенні його на ринок.
Фактично, наш міцелій – це коріння грибів, які продаються у супермаркеті, – говорить засновник і генеральний директор компанії Мазен Різк. Він поки не планує будувати власні потужності. Натомість Infinite Roots підпише контракти з іншими компаніями, аби ті вирощували міцелій спочатку у пілотних, а потім і промислових масштабах.
Також Infinite Roots розробляє технологію використання дешевих побічних потоків з агропродовольчої промисловості як сировини для вирощування свого продукту. Наприклад, це може бути відпрацьоване зерно з пивоварень.
Запатентована технологія стартапу дозволить створювати кілька харчових продуктів на основі міцелію. Міцелій має низький вміст жиру та високий відсоток клітковини, 20-30% білка в сухій речовині та всі необхідні амінокислоти. Крім того, він є джерелом мікроелементів, особливо тих, які зазвичай містяться в їжі тваринного походження – залізо, цинк і вітамін B12.
Також Infinite Roots покладається на особливий смак коренів грибів.
Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.
Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.
Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.
Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.
Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Анна Лиса