Більшість насправді не знає, чим відрізняється просекко від шампанського. Втім відмінностей є чимало, тож радимо дізнатися, що саме відрізняє ці два алкогольні напої, передає korisno.
Якщо раніше Ви використовували слова просекко та шампанське як синоніми, то радимо вам більше цього не робити, адже це два різні напої.
Що таке просекко
Просекко – ігристе вино, яке виробляють в Італії в регінонах Венето та Фріулі-Венеція-Джулія.
Відрізняє просекко від шампанського виноград, з якого роблять ігристе вино. Експерти зазначають, що напій виробляється з винограду Глера.
Що таке шампанське
Як і просекко, шампанське – це ігристе вино. Воно походить з регіону Шампань у Франції. Щодо його виготовлення є певні правила. Для шампанського має використовуватися визначений сорт винограду, певна кількість часу для ферментації та витримка.
Як відрізнити просекко від шампанського
Три основні відмінності належать до винограду, способу створення кожного напою і смаку, який має відмінності.
Якщо просекко виготовляється з винограду Глера, то шампанське складається з суміші сортів винограду Шардоне, Піно Нуар і Піно Меньє.
Технологія виробництва
Після того, як виноград пресується та ферментується, кожна пляшка наповнюється ще не ігристою рідиною. Потім в кожну пляшку додають дріжджі і цукор, що запускає вторинне бродіння, і пляшки закорковують. У шампанського бульбашки менші, ніж у просекко.
Читайте також: Безалкогольне червоне вино з відтінком дуба визнано напоєм року
Вторинне бродіння (бульбашки) відбуваються в резервуарах або чанах з нержавіючої сталі, на відміну від шампанського, де воно відбувається в пляшці.
Просекко стає ігристим після кількох місяців, шампанське ж має мінімальний термін дозрівання – 15 місяців.
Нагадаємо, раніше Антимонопольний комітет України оштрафував ТОВ “Таїрово Вайнері” на 946,9 тис. грн за вчинення порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, інформує пресслужба АМКУ.
нове дослідження показало, що просекко може зникнути через зміну клімату. За словами вчених, виноградники на схилах гір, де вирощують виноград, з якого роблять ігристий напій, найбільше схильні до ризику деградації ґрунту і посухи. Це також стосується інших відомих вінтажів, включно з Бургундією, Гран Крю і Каберне Совіньйон, найпопулярнішим червоним вином у світі.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.
Антимонопольний комітет України оштрафував АТ “Житомирські ласощі” на понад 2 млн грн, інформує пресслужба АМКУ.
Антимонопольний комітет України оштрафував три компанії на загальну суму 14,39 мільйона гривень за змову на аукціоні з продажу майна ДП “Укрспирт”.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!