Щорічно врожай слив у комерційному сегменті не перевищує 2 тис. тонн, тоді як загалом сливи виробляється близько 150-180 тис. тонн. Такі обсяги не дають можливості зібрати експортні партії. Про це повідомляє Agrotimes.
“Україна виробляє досить багато сливи, але майже все виробництво зосереджено у домогосподарствах”, – заявила аналітикиня асоціації “Ягідництво України” Марія Лакеєва.
Вона пояснює, що це свідчить про відсутність стандартів виробництва, не можна зібрати експортні партії та про системні продажі говорити складно. Проте сливу Україна майже не імпортує, за винятком початку сезону, коли магазини розширюють сортимент.
“Тобто ми самі себе можемо забезпечити сливою, але розвивати її експорт було б теж непогано”, – наголошує Лакеєва.
Останні роки є певне падіння виробництва сливи, але воно не таке значне, як, наприклад, персику або абрикоси, зауважує експерт. Це зумовлено тим, що у них не збігаються періоди цвітіння, а сливи більш морозостійкі. Продажі української сливи на зовнішні ринки несистемні та дуже залежать від її виробництва у світі.
Раніше Landlord повідомляв, що обмеження на яблука, цибулю та капусту з боку Білорусі матиме продовження.
Владислава Михайленко
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!