Однією з найцікавіших ягідних культур в Україні є обліпиха. Витрати по догляду за цією культурою невисокі, порівняно з іншими, до того ж є чимало продуктів переробки, де використовується обліпиха, зазначив кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААНУ Олександр Ярещенко, пише SEEDS.
Однією з найцікавіших ягідних культур в Україні є обліпиха. Цікава вона і з комерційного погляду. У 90-х, на початку 2000-х у нас практично не було комерційних обліпихових насаджень, були якісь старі, недоглянуті ще з радянських часів. Потім пішов великий період часу, коли зацікавленості цією культурою практично не було. Ринок не був розвинений, не було запитів. Не було навіть сортів у Реєстрі, а колишні були викинуті. І буквально за дуже короткий період часу, через 3-4 роки, з’явилося все. І посадковий матеріал, і сорти, тому що з’явився запит внутрішнього ринку і можливість для експорту, – каже Ярещенко.
Географія виробників обліпихи в Україні невелика і становить переважно західні, центральні та місцями північні регіони країни. Чим культура цікава? По-перше, сортів доступних для комерційного виробництва вже понад 19. Можна збирати врожай не окремими ягідками, а повністю – шляхом обрізки гілок з урожаєм.
Є постійний сезонний попит на внутрішньому ринку. Працюють наші компанії-виробники вже й на експорт. Закупівельна ціна восени 2023 року становила за кілограм десь 30-35 гривень брутто з гілками. Оптова ціна заморозки вже очищеної – близько 2 євро за кілограм.
Витрати на догляд невисокі порівняно з іншими культурами. Є маса продуктів переробки, де використовується обліпиха. Після заморожування найцікавіша сушка. Тут кілограм коштує на роздрібному ринку 400-600 грн, – зазначає Ярещенко.
Досі залишається відкритим питання щодо технології вирощування обліпихи, особливо якщо фермери зрізають гілки, каже фахівець. Однак, за його словами, зараз передові господарства якраз займаються відпрацюванням оптимальних агроприйомів.
Збір проходить приблизно так. Зрізаються гілочки, упаковуються в ящики. Середня, фактична, врожайність у насадженнях навіть за умови того, що ви періодично зрізаєте гілки з урожаєм, вони потім відновлюються, становить близько п’яти тонн з гектара, але щорічних. Однак обліпиха – це якраз та культура, яка потребує або більших площ, або кооперації виробників, тому що тут важливо формувати товарні партії. І важливо мати гарантований доступ, близький доступ до потужностей заморозки. Тому що саме через заморозку працює і післязбиральне доопрацювання: струшування ягід, з гілок, очищення, пакування і так далі, – пояснив експерт.
Інститут садівництва, який представляє Ярещенко, теж зареєстрував кілька сортів обліпихи. Найцікавішим експерт вважає сорт обліпихи “Морквяна”, – вона ранньостигла і високопродуктивна, а також має хороший біохімічний склад.
Нагадаємо, декілька проєктів на 25 га уже затверджені та проходять експертизу в Мінагрополітики на право участі у грантових програмах. Якщо буде схвалено, то садівнича галузь збільшиться ще на понад 100 га нових насаджень.
Аграрне підприємство “Рови Агро” з Вишгородського району Київської області за допомогою гранту планує закласти другу чергу саду обліпихи, збільшивши його площу з 12 до 22 га.
На Рівненщині фермерське господарство “Смачна ягідка”, котре спеціалізується на смородині та малині, планує висадити плантацію обліпихи площею 22 га.
Фермерське господарство “Теолинське” зібрало перший повноцінний врожай обліпихи у серпні.
Обліпихові сади вже є у Львівській, Одеській областях, на Чернігівщині планується розширення, на Хмельниччині ще все в проєкті.
Цьогоріч на Уманщині (Черкащина) у ФГ “Теолинське” збирають перший повноцінний урожай обліпихи. Загальна площа саду — 7 га, цьогоріч плодоносить 2-2,5 га.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!