Nutella нарешті стане продуктом для веганів

Багатонаціональна кондитерська компанія Ferrero оголосила про запуск рослинної Nutella, передає newfood.
Відповідне оголошення компанія зробила в рік святкування 60-річчя легендарного продукту.
У Сардинії рослинну Nutella можна буде знайти на полицях деяких роздрібних магазинів уже на початку наступного місяця.
Рецепт нової пасти дуже схожий на оригінальний, за винятком того, що сухе молоко замінено на поки що секретний рослинний інгредієнт. Оригінальна Nutella також залишиться на полицях.
Рослинна Nutella призначена для флекситаріанців та людей з непереносністю лактози й, ймовірно, буде сертифікована як веганська. Однак, схоже, що паста все ще міститиме пальмову олію, що є досить суперечливим інгредієнтом.
Чутки про розробку продукту вперше з’явилися у грудні минулого року, коли Ferrero зареєструвала торгову марку “Nutella Plant-Based” в італійському патентному бюро. Підтвердження цього з’явилися після того, як компанія прозвітувалася про збільшення доходів на 21% до €17 млрд у фінансовому році, що закінчився у серпні 2023-го.
До слова, роздрібні продажі рослинних продуктів в Італії досягли майже €681 млн у 2022 році порівняно з €565 млн два роки тому. Очікується, що світовий ринок веганських кондитерських виробів сягне позначки в $2,62 млрд до 2030 року, зростаючи зі середньорічним темпом приросту 9,9%.
Нагадаємо, австрійська компанія Agrana створила інновацію у світі морозива – 100% веганський сорбет з баобаба.
У Фінляндії випустили перше у світі морозиво з повітря. Основа морозива – Solein. Це революційний мікробний протеїн, який отримав схвалення регулюючих органів Сінгапуру для комерційного використання у вересні минулого року.
Новозеландський стартап EatKinda, виробник першого у світі морозива з цвітної капусти, виводить свою розробку на ринок. Смаколик потрапить у понад 90 магазинів Woolworths.
Читайте також: Вчені створили м’ясоподібні волокна з синьо-зелених водоростей
Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.
Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.
Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.
Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.
Cargill інвестує в нові технології для розробки альтернатив рослинного м’яса. Цього разу фінансування від харчового гіганта отримав іспанський стартап Cocuus
Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Анна Лиса