На Вінниччині ветерани АТО заснували власну справу з переробки часнику. У планах підприємців підкорити не лише українські ринки, але й закордонні, а також відкрити часниковий хаб.
Про це пише видання kurkul.com.
Як розповів колишній учасник АТО Володимир Скосогоренко, він разом з товаришами виграли грант, купили техніку і зайнялися переробкою часнику.
“Робимо часникову пасту і чорний ферментований часник. Він кілька днів готується у спеціальній печі. Внаслідок ідеальної вологості та температури, стає чорним. Смак цього часнику дещо дивний. Він солодкий, більше схожий на чорнослив”, — розповів Володимир Скосогоренко.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Водночас за словами підприємця, через війну виробництво скоротилось. Наразі Володимир Скосогоренко працює один, бо троє його товаришів пішли захищати Україну. Проте бізнес не буде закривати та планує розвиватись. Вже об’єднались з підприємцями й вирішили відкрити часниковий хаб.
«Це буде об’єднання холодильників, складів, переробників і тих, хто вирощує часник. Тоді Україна повноцінно зможе забезпечувати себе часником і експортувати його за кордон», — пояснив фермер Василь Гудзовський.
Нагадаємо, найбільше у східній Європі підприємство з виробництва насіння часнику “Єврошок” може стати банкрутом.
За минулі десять років площі під швейцарським часником збільшилися в п’ять разів. Проте, цього все ще недостатньо для внутрішнього споживання країни.
У 2022 році вчені Науково-дослідного інституту овочебаштанних культур та картоплі Узбекистану запатентували новий сорт часнику під назвою “Жануб”, що в перекладі означає “Південь”, який має коротший термін дозрівання порівняно з іншими сортами.
Найбільше підприємство у Східній Європі з найбільшою лінією з виробництва насіння часнику до війни обробляло 150 га землі, наразі ця площа скоротилась до 30 га.
Після шести років експериментів ліванська компанія Garlidoux розробила часник зі звичним смаком, але без неприємного запаху.
Раніше Landlord повідомляв, що в Україні середня вартість часнику перевищила 100 грн/кг.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!