Університет штату Вашингтон отримав грант, що дозволяє дослідникам вивчити поживну цінність кіноа на всіх рівнях, і створити поліпшені різновиди. Поряд з цим там майже завершена розробка симулятора кишкового мікробіома людини, щоб довести реальну користь від споживання кіноа. Про це повідомляє сайт університету.
Разом з селекціонерами університету в роботі над проектом «Покращення здоров’я людини і харчування від грунту до суспільства» візьмуть участь вчені з департаменту рослинництва та ґрунтознавства USDA, iколи харчових наук та медичного коледжу Елсона С. Флойда.
Грант у розмірі 1 млн доларів отриманий від Фонду продовольства і сільськогосподарських досліджень (FFAR), а завядки участі у проекті інших компаній загальні інвестиції в дослідження складуть $2,045 млн.
Кіноа (або квіноа) – це культура, відома своєю якістю протеїну і поживними речовинами, але вона недостатньо використовується в сільському господарстві. Цей грант буде спрямований на виявлення та поліпшення сортів кіноа, які можуть бути адаптовані американськими фермерами для забезпечення споживачів поживними продуктами.
Читайте: Анатолій Кисіль: Ми не обираємо партнерів — партнери з’являються у процесі самого життя
За словами керівника проекту Кевіна Мерфі, вплив ґрунту на поживні речовини кіноа ще не вивчено.
«Поживні властивості і легкість вирощування кіноа роблять цю рослину феноменальною культурою. Дослідження призведе до появи нових сортів для вирощування в різноманітних умовах», – прокоментувала виконавчий директор FFAR доктор Саллі Рокі.
Фахівці з харчових продуктів займуться розробкою рецептів страв з кіноа, а експерти з фізіології «проженуть» зразки продукції через симулятор кишкового мікробіома, розробка якого майже завершена. Також плануються клінічні випробування на людському організмі, щоб з’ясувати, як поживні речовини киноа перетравлюються і впливають на показники здоров’я.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що площа під зерновими в Україні у 2021 році складе 15,5 млн га.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!