Новини

На овочах «борщового набору» більше заробили виробники, ніж перекупники

По 5 овочам «борщового набору» сезону 2017/2018 років більше заробили виробники цих інгредієнтів ніж перекупники. Про це йдеться у матеріалі фахівців сервісу «Інфо-Шувар».  Вони зазначили, що великий вплив на поведінку виробників і, тим більше, перекупників мали результати попереднього сезону, більшість до останнього, тобто, до квітня очікували зростання ціни. Дочекатись вдалось не всім, а більшість імпортерів, які теж планували заробити гроші на короткострокових поставках «борщу» з Польщі, понесли втрати саме через сезонне, але не тривале зростання ціни в квітні.

«Найбільший прибуток в цьому році отримали всі фермери, які професійно вирощували весь асортимент овочів «борщового набору». Невеличкий прибуток отримали навіть виробники картоплі, яка за весь період зберігання не тільки не подорожчала, а навпаки, знизилась в ціні на 5%. Але навіть ціна на рівні 3,5-4,0 грн/кг станом на квітень 2018 року, гарантувала маржу тим фермерам, які змогли отримати задовільну врожайність і мінімізувати втрати на період зберігання», – йдеться у дослідженні.

А от для перекупників картопляний сезон став поразкою, картопля протягом всього періоду зберігання не радувала позитивною ціновою динамікою, а в квітні, коли сховища почали розпродавати наявні обсяги, ціна навіть впала.

«Розчаруванням для перекупників і виробників стала цибуля, на початку лютого вона почала дорожчати, але більшість операторів ринку стримували продажі до останнього, тому, коли замість чергового етапу зростання, в кінці березня ціни покотились вниз, продавці пережили справжній шок. Сьогодні на гуртових ринках країни цибуля пропонується на 20% дешевше, ніж у вересні, коли тривала її заготівля на зберігання», – кажуть аналітики.

За їх даними, З листопада 2017 року по квітень 2018 року ціни на буряк зросли на 50%, гарантувавши заробіток насамперед виробникам і тим перекупникам, які змогли зберегти його з мінімальними втратами. Морква теж приємно здивувала і виробників і тих, хто зберігав її, за період зберігання вона подорожчала в 1,5 рази.

«Слід зазначити, що у випадку з буряком та морквою, мова про заробіток йде виключно по продукції із задовільною якістю. Некондиційний буряк та морква сьогодні коштує майже стільки ж скільки і в період закладання в сховища, тобто, така продукція перекупникам обійшлась досить дорого», – наголосили фахівці.

Найбільш позитивні зміни в цінах, станом на кінець квітня 2018 року, були зафіксовані по білоголовій капусті. За останні два тижні вона дещо подешевшала завдяки збільшенню пропозиції з Польщі, але навіть за таких умов, сьогодні капуста коштує майже в 2 рази дорожче, ніж в листопаді 2017 року, коли її закладали в сховища.

«Сезон однозначно не можна вважати задовільним для перекупників, які вирішили спрацювати за минулорічним сценарієм, тобто, дочекавшись зростання ціни в квітні, почали активно завозити моркву, буряк і капусту з Польщі. Період, коли можна було б заробити, обмежився 2 тижнями, а потім під тиском збільшення пропозиції, ціни дружньо просіли спочатку до рівня собівартості імпортної продукції, а потім навіть нижче», – підсумували в «Інфо-Шувар».

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку