Прийнятий ВРУ законопроєкт №9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції” надає поштовх до розвитку виноробної галузі.
Таку думку висловила директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова, передає Сomments.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
На Одещині зосереджено понад 60% виноробства України. Площа виноградників у господарствах становить майже 24 тис. га, і на них вирощують близько 260 тис. т ягоди. Найбільше виноградників у Болградському районі, там вирощують 78 тис. т ягоди. У Білгород-Дністровському районі — 76 тис. т, в Одеському — 27 тис. т.
Прийняття законопроєкту дає можливість виноградарським та виноробним підприємствам брати участь не лише в програмі «Доступні кредити 5-7-9%», а й відкриває шлях до грантової державної програми “єРобота” в напрямі “Новий рівень: Переробка”. Це буде сприяти збільшенню площ вирощування винограду та розширить можливості крафтового виробництва вина, — пояснила Стоянова.
Нагадаємо, у Верховній Раді України прийняли в цілому законопроєкт про підтримку виноробів №9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”, повідомили у Міністерстві аграрної політики і продовольства України.
Вчені зробили сенсаційне відкриття, шукаючи батьківщину виноградарства.
Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!