Війна внесла свої корективи також у роботу виробників амарантового хліба ТМ GRAND amaranth, що на Миколаївщині. Головною проблемою для них стала наявність борошна для випікання. Довго міркували, вагались, експериментували та прийняли рішення щодо розширення лінійки безглютенового цільнозернового борошна. Також готують нову лінійку хліба, щоб кожен зміг знайти “свій” до свого смаку та вимогами. Про це розповіла засновниця компанії GRAND amaranth Катерина Рахманова, передає AgroPortal.ua. Вона зазначає, що з амарантом познайомилась випадково, ще в 2016 році, та почала його вивчати.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Дуже захопилась цілющими властивостями амаранту, адже це унікальна рослина. Всі її частини є їстівними. Було велике бажання створити унікальний корисний продукт, а саме хліб, адже справжнього амарантового хліба, який складався би зі 100% амарантового борошна, не було, і зараз в Україні не існує. А хліб із додаванням 5-10% не є амарантовим, як це зазначають окремі виробники, — зазначила Рахманова.
Виробникам вдалося виготовити хліб виключно з амарантового борошна. Принципово для них було створити продукт без глютену, лактози, цукру, дріжджів, крохмалю та інших шкідливих складових. Йшли до цього майже три роки, вивчали, аналізували, три роки щоденних експериментів. Великим досягненням стало виробництво веганського амарантового хліба на заквасці.
Читайте також: Обрядовий хліб Вінниччини визнали нематеріальною культурною спадщиною України
Найбільшою проблемою після початку війни стала наявність амарантового борошна: запаси закінчилися, а замовити нову партію не вдалось, оскільки переробник зупинив свою роботу. Підприємство шукало нового постачальника, було досліджено і випробувано десятки зразків, але те, що відповідало б вимогам виробництва, так і не знайшли. Тож у GRAND amaranth прийняли рішення самостійно переробляти насіння амаранту на борошно. Таким чином у компанії з’явився новенький device на виробництві — млин.
Сировину, безпосередньо сам амарант, вони закуповують в Асоціації амаранту України. До інших складових ретельно підходять і наразі мають постійних перевірених постачальників. Попри те, що ціни виросли десь більше, десь менше, виробництво не зупиняють. Інколи доводиться поступитися шляхом маржинальності.
Нагадаємо, в Україні розпочав роботу Фонд відновлення хлібної галузі. Він створений для матеріальної та технологічної підтримки українських підприємств хлібобулочної та кондитерської галузі, які постраждали внаслідок російської агресії. Ініціатором створення фонду виступив виробник інгредієнтів для хлібобулочної та кондитерської промисловості “Пуратос Україна”.
Наразі близько 20% підприємств хлібопекарської галузі зруйновані або не повернулися до виробництва з початку війни. Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво масових хлібів зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей.
В Україні очікується підвищення цін на хліб. Воно пов’язане з відключеннями електроенергії, що впливає на умови виробництва та зберігання продукції.
Повернення торговельними мережами хлібних виробів виробникам досягає 8%. Тобто кожна 12-та буханка хліба повертається нереалізованою, і оскільки термін реалізації минув, вона підлягає утилізації.
Наступного року дефіцитом в Україні за рік може стати житній хліб, так само як перлова та ячна крупа.
Ціна на хліб у Європейському Союзі в серпні зросла майже на 20%, оскільки вторгнення рф в Україну, яка є основним експортером зерна та добрив, продовжувало підривати світові ринки та прискорювало загальну інфляцію.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!