Оранжерея тропічних рослин знаходиться у селі Рожни Броварського району на Київщині. Власником “Бананової ферми” є селекціонер, інженер-системотехнік та винахідник Анатолій Патій. До того ж він винайшов нову конструкцію теплиці-термос, проєкт якої запатентовано в Німеччині з 1995 року, та новий метод вирощування лимонів у закритому ґрунті, передає AgroPortal.
Його теплиці вражають: тут дозрівають банани та ананаси, гранат, інжир, лимони. Загалом близько 50 сортів тропічних фруктів.
Я розмножую екзотичні рослини в Україні і цим самим даю можливість українцям заробляти. Тепер екзотика стала ближче для людей. У мене є банани висотою лише 70 см — це київський суперкарлик, є заввишки 1,5 м — київський карлик і 2,5 м — київський тропікано. Всі вони були виведені мною протягом 25 років наукової роботи. Потім я почав їх розмножувати відростками. Тож тепер такий банан можна виростити навіть на підвіконні, — розповідає Патій.
Про те, як вирощування екзотичних рослин стало справою всього життя, яка приносить не лише задоволення, а й фінансову незалежність, Анатолій Патій залюбки розповідає відвідувачам бананової ферми. А ще бажаючі можуть придбати саджанці дерев відразу в оранжереї та виростити їх потім у себе вдома.
Анатолій Патій вже звик до телефонних дзвінків від його клієнтів, адже люди, один раз купивши саджанець лимона чи апельсина, згодом знову телефонують, щоб придбати ще екзотичне деревце, та діляться досягненнями про власні врожаї на підвіконні.
Це найкраща реклама для мене, люди повертаються знову і знову, а рослинку, яку вони придбали, бачать їхні сусіди, друзі. Я завжди даю інструкцію з догляду, свої контакти. До війни я був дуже популярним, мене, мабуть, показували по телебаченню більше, ніж Президента, дуже багато програм було відзнято, — зазначає селекціонер.
Нагадаємо, вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.
Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.
Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.
Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.
Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал
Вчені Каліфорнійського університету в Ріверсайді (Riverside) вивели новий сорт авокадо, який отримав назву Luna UCR™. Новий сорт авокадо має чудовий смак, шкірка його темніє, коли плоди стають стиглими. Над створенням сорту американські селекціонери працювали понад 50 років.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!