Центр промислового горіхівництва та виноградарства з Бериславського району Херсонської області планує цьогоріч розпочати виробництво вина. розповів засновник Центру промислового горіхівництва та виноградарства Максим Калайда, передає agroportal.
Площа виноградника Центру промислового горіхівництва та виноградарства, який працює на Херсонщині вже 12 років, сягає 8,5 га. Щороку там збирають близько 100 т винограду.
Раніше ми вирощували виноград і продавали його для виноробів, але через подорожчання логістики та транспортування зараз реалізовувати так продукцію зовсім невигідно. Та й заманити до нас на Бериславщину винороба, приміром, зі Львівщини, зовсім неможливо, тому вирощений врожай потрібно буде переробляти, — зазначив Калайда.
Раніше вирощену продукцію підприємство продавало і винзаводу “Коблево”, і невеликим виноробам, чиї вина здобували чимало нагород на різних конкурсах.
Але зараз ми вимушені розвивати власну переробку і плануємо цього року доробляти та більш масштабно запускати лінію з виробництва вина. Хоча зараз у невеликій кількості для власних потреб під ТМ Novoray ми вже виготовляємо настоянки, дистиляти та вино, зокрема і кагор, але цього сезону плануємо розвивати цей напрям, — додав він.
Зауважимо, документальний фільм “Поранена земля” (Wounded Land) здобув головний приз журі Most Festival – Wine International Film Festival в Іспанії. Фільм присвячений українцям-виноробам, які, попри війну, продовжують плекати власну землю, інформує The Village.
Статуетку забрав український журналіст Роман Заяць, який є автором сценарію, режисером фільму та засновником медіапроєкту “Серцевина”. Вручення відбулося символічно 12 листопада – в український День виноградаря та винороба.
Ця нагорода для всіх, хто працює на землі, хто збирає виноград, минаючи міни та ракети, і наперекір обставинам робить вино, чудове вино. Це нагорода тим виноробам, сомельє, підприємцям, які загинули. І як журналіст скажу, що це, зокрема, нагорода для всіх медійників, які, щоби розказати світу про справжні жахіття війни, також втратили своє життя. Заради нашого майбутнього життя, – зазначив Роман на врученні нагороди.
Стрічка “Поранена земля” розповідає про тих, хто не залишив свою землю, продовжує про неї піклуватись, плекає свої лози, попри постійну небезпеку.
Дехто з героїв фільму пішов воювати, майже всі волонтерять, але всі точно знають, що саме вони захищають: цінність людського життя, приватної власності, родинних традицій, – зауважили у знімальній команді.
Насамперед фільм розрахований на іноземну аудиторію, яка зможе дізнатись про війну не зі стрічки новин, а з особистих історій людей, які тут живуть, працюють, воюють, волонтерять і вірять у майбутнє.
Нагадаємо, вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.
Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.
Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.
Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.
Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!