Жнива амаранту завершили на Чернігівщині на площі 29 га.
Про це повідомив голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда на сторінці у Facebook.
“Складний рік для всіх, в т.ч. для амаранту. Вдалося провести жнива тільки по мерзлій землі. Але він вистояв, дочекався”, — написав він.
Фахівець зазначив, що зібрали посіяний влітку сорт Харківський-1, який вирощували без внесення добрив і гербіцидів. Із агротехнічних заходів з догляду за посівом зроблено тільки одне боронування в фазі 10-12 справжніх листків.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Протягом літа в посіві були присутні бур’яни, але ні на врожай, ні на якість збіжжя вони не вплинули, повідомляв Олександр Дуда попередньо.
Вологість культури при збиранні була на рівні 17,6% за базової з ДСТУ 9%. Відмінно амарант зберігається при вологості 13%. Досушують зерно після очистки на інфрачервоній сушарці конвеєрного типу, але, як додав фахівець у коментарях, амарант можна сушити і в шахтних сушарках, і в напольних для трав’яної сировини.
Нагадаємо, червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
Французька компанія Bejo France у співпраці з ще п’ятьма французькими виробниками долини Луари та Шампань вивела сорт жовтої цибулі Orion, яка не викликає сліз та не залишає після себе запаху на руках.
У підсобних господарствах п’яти регіонів Узбекистану цього року вперше почали вирощувати перилу, як експеримент за рекомендаціями корейських фахівців. За словами виробників цієї культури, попит на неї з боку ресторанів азійської кухні виявився добрим.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!