Директор ТОВ “АгроАналіз” Вадим Дудка розповідає, що артишок в нашій зоні росте непогано, до того ж морозостійкий. А якщо врахувати теплі зими, то цей овощ можна вирощувати не один рік. Господар вже цьгоріч хоче протестувати культивацію артишка під Києвом, аби подивимося, як він зимуватиме в умовах середньої смуги України.
Крім цього, він зазначає, що у цієї культури непогана врожайність, артишок мало хворіє і має невеликий ряд шкідників, в зв’язку з чим існує варіант органічного виробництва.
Серед головних перепонів щодо виробництва артишка в промислових масштабах Вадим Дудка вбачає в нерішучості вітчизняних фермерів. Адже технології вирощування дуже доступні, й у світі його виробництво колосальне.
“Наші супермаркети не готові його продавати, тому що вони не знають, що це таке, а наші виробники не готові виробляти, бо не певні, що супермаркети куплять. Тут потрібен драйвер, який на себе візьме розкрутку цієї культури. Як було по спаржі”, – пояснює Вадим Дудка.
Читайте: Як біопаливо стимулює економіку Польщі? Пояснює фермер Юліуш Млодецький
Ентузіасти з Каховки заклав невелику ділянку зі спаржею, роздавав мало не примусово елітним мереж урожай. І її розсмакували – зараз вже спаржею нікого не здивуєш, спаржа на ринках купами продається. Якісь нещасні 8-9 років тому люди розкрутили цю культуру чисто на ентузіазмі.
Тут теж хтось першим повинен зацікавитися. Мережі, які будуть у майбутньому заробляти на продажу артишоку. Ресторани, які в майбутньому будуть заробляти. Потрібно скооперуватися і спробувати розвинути спільними зусиллями”, – підкреслює Вадим Дудка.
За словами фахівця, наразі в Україні зовсім відсутні крупні насадження артишоку з метою його реалізації в якості харчової продукції. А найбільша ділянка становить 0,5 га.
“Іноді бар’єри для імпорту заважають розвиватися нашому вітчизняному виробнику. Не завозяться у нас зараз в супермаркети вільно імпортні артишоки, і народ не може їх нормально розкуштувати, звикнути до нього, тому немає і попиту для внутрішнього виробника артишоку. Наприклад, батат завозився без проблем, народ розкуштував, супермаркети побачили, що продається. І на сьогоднішній день вже внутрішнє виробництво батату дуже солідне”, – резюмує Вадим Дудка.
Джерело: АГроЮг
Раніше Landlord розповідав, як заробляти на зелених абрикосах.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!