Хоча більшість овочів є одним із найбільш недорогих джерел їжі на Землі, деякі з них можуть бути надзвичайно дорогими. Ба більше, на думку експертів EastFruit, споживання ексклюзивних і дорогих овочів, що володіють суперфудовими якостями та прекрасним смаком, зростає дуже швидко.
З усіх овочів, представлених на ринку, молоді пагони хмелю (hop shoots), які ще називають “хмелевою спаржею”, мабуть, найдорожчі та найрозкішніші. Насправді це зовсім не спаржа, але ці пагони хмелю дуже схожі на пагони спаржі.
Молоді пагони хмелю ростуть на звичайному хмелеві (Humulus lupulus). Це ті самі рослини, які використовуються у виробництві пива. Ці маленькі зелені та білі паростки нагадують стебла спаржі. Щоправда, далеко не всі пагони хмелю – це hop shoots.
Що робить їх дійсно дорогими, так це те, що ви не можете планувати вирощування цих пагонів – вони з’являються на лозах хмелю абсолютно спонтанно, що робить їх невловимими та спорадичними. Ці пагони хмелю надзвичайно ніжні – вони погано зберігаються, і їх необхідно вживати одразу після збору, оскільки свіжість – запорука смаку цього дорогого продукту.
Сирі пагони хмелю мають гіркий і терпкий смак, але у свіжому вигляді їх не вживають. Після приготування їх смак поєднує в собі капусту кейл, з горіховими нотками та легким відтінком хмелю.
Деякі хмелярські господарства збирають молоді пагони хмелю і заробляють на їхньому продажі хороші гроші. Багато любителів пагонів хмелю саджають рослини хмелю тільки для того, щоб навесні мати змогу знайти кілька таких пагонів.
Пагони хмелю готують так само, як звичайну спаржу. Жорстку нижню частину необхідно обрізати й добре промити перед варінням. Їх обсмажують на вершковому маслі з сіллю і лимонним соком. Їхній ніжний смак добре поєднується з картоплею, рибою або куркою.
Пагони хмелю не тільки смачні, а й багаті поживними речовинами та корисні для здоров’я. Вони містять різноманітний поживний профіль, включно з клітковиною, вітамінами та мінералами. Вони також багаті антиоксидантами й мають протизапальні властивості, які допоможуть підтримати здоров’я. Крім того, сполуки в хмелі, такі як ксантогумол, можуть забезпечити розслаблення і допомогти поліпшити якість сну.
Бельгія та Голландія – країни, які найбільше цінують молоді пагони хмелю і готові платити до 1000 євро за кілограм цього делікатесу. При цьому і в інших країнах швидко зростає популярність цього дорогого виду овочів.
Підбиваючи підсумок, можна сказати, що пагони хмелю – рідкісний і вишуканий овоч, що цінується за свій смак і корисні властивості. Зауважується, що можливо, вирощування пагонів хмелю також може бути також вигідним заняттям для дрібних фермерів у вашій країні.
На Житомирщині, у селі Вертокиївка, вирощують не тільки пряний та ароматичний хміль, а ще й лікарський сорт хмелю. Підприємство “Хміль України” донині зберігає статус одного з лідерів хмелярства області. Хміль тут росте на площі понад 100 гектарів, інформує видання “Аграрії разом”.
Торішній врожай склав близько 50 тонн. Переважну більшість хмелю з Вертокиївки експортують до Чехії, Великої Британії та Монголії. Тут роблять гранульований хміль. Подібних заводів лише пʼять у всій Європі.
Підприємство “Хміль України” постійно працює над поліпшенням власної продукції, тому для них важливе законодавче регулювання сфери хмелярства. Їхнє головне прохання — впровадження належного маркування. Адже не всі пивовари використовують чистий хміль, часто у виготовленні продукції застосовуються хімічні замінники.
Тому житомирські хмеляри наполягають на тому, щоб це було чітко вказано у складі продукції.
Нагадаємо, за минулі 30 років площі вирощування хмелю в Україні зменшилися з майже 7,5 тис. га (1990 р.) до 400 га (2022 р.), тобто у 18,5 раза. Цей обсяг площ забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується.
Підприємці, які організовують справу, визнають, що це свого роду експеримент, адже у світі не так багато пивоварень, які працюють із хмелем, вирощеним у теплиці.
Львівська пивоварня “Правда” випустила на ринок пиво з пелюсток троянд, про це інформує пресслужба бренду в Instagram.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький представив на засіданні парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики доопрацьований проект закону “Про хміль та хмелепродукти” (9234).
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!